Rundveehouderij

Nieuws 1777 x bekeken 1 reactie

Premie is 'zure melk' voor Britse boeren

Londen – De met veel publiciteit geintroduceerde melk met een extra premie voor de noodlijdende boeren van supermarkt Morrisons is zuur geworden voor de Britse boeren zelf.

Omdat de melk afkomstig is van Arla, komt slechts een kwart van de premie in Groot-Brittannië terecht terwijl de rest wordt verdeeld onder Arla-leden in Scandinavië en andere landen. Dat schrijft de zondagskrant Sunday Telegraph.

Druk van protestacties

Morrisons kwam een aantal weken geleden met melk waarvan gegarandeerd 23 pence ofwel 32 cent per 4-pint pak (2,2 liter) rechtstreeks naar de boeren zou gaan. De melk is duidelijk herkenbaar aan een Britse vlag en de aanduiding '23 pence For Farmers'. Morrisons deed dat vooral omdat de supermarkt al tijden te kampen had met protestacties van groepen melkveehouders.

Geen cent beter

Morrisons betaalt de extra premie aan de melkleverancier, de 'enorme Scandinavische coöperatie Arla', zo stelt de Telegraph. Niet alleen zit het hoofdkantoor daarvan in Denemarken maar ook is Arla als coöperatie gehouden het geld te verdelen onder al haar 13.000 leden, ook die in andere Europese landen. ''Wat als Brits wordt aangemerkt, komt dus maar voor een heel klein deel terecht bij onze Britse boeren. Op die manier worden wij er dus geen cent beter van,'' zegt Nigel Batten van actiegroep Farmers for Action.

Nooit gezegd dat het naar Britse boeren gaat

Morrisons heeft na aandrang van boeren én klanten inmiddels de gang van zaken bevestigd. De supermarkt onderstreept daarbij 'dat we nooit gezegd hebben dat het geld naar Britse boeren gaat'. De Telegraph berekent nu dat de premie niet hoger uitkomt dan 1 pond of 1,40 euro per dag voor alle leden van Arla. Corr

Eén reactie

  • agratax(1)

    Zijn de Engelse veehouders naief geweest of heeft de ratail en de Arla de boeren bewust om de tuin geleid? Waarom hebben de Farmers Union niet samen met de Regering geeist dat het extra melkgeld in een Engels fonds terecht kwam en vandaaruit ten goede zou komen aan de Engelse melkveehouderij. Deze Arla truk tootn weer eens aan hoe dicht de handel bij de dieven staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.