Rundveehouderij

Nieuws 2351 x bekeken

Nieuwe markten kalfvlees nodig om productie te handhaven

De huidige productie van kalfsvlees in Nederland is 2 tot 3 procent te groot voor de afzetmogelijkheden die er zijn. Dit zegt Henny Swinkels van kalverintegratie VanDrie Group. Directeur van slachterij Vitelco Han Paridaans onderschrijft deze analyse.

Ze menen dat meer afzetmarkten moeten worden gevonden. "Willen we de huidige productie kunnen handhaven, dan is dat in ieder geval nodig," meent Paridaans.

Afzet kalfsvlees daalt in EU

Probleem is dat de afzet in Europa licht dalend is. Swinkels hoopt op nieuwe marktopeningen: "Elke uitbreiding is een kans en biedt continuïteit." De problemen zijn het grootst in de witvleesproductie. Rosévlees is ook nog te verkopen op markten waar men meer gewoon rundvlees vraagt.

Openstelling grote markten uitgebleven

De Nederlandse kalfsvleessector is in de voorbije jaren vrijwel continu in de weer geweest om nieuwe markten te vinden en markten te (her)openen. Dat was met wisselend succes. In veel gevallen zijn wel barrières weggenomen die markttoegang zouden kunnen belemmeren, maar de openstelling van grote markten, zoals in de Verenigde Staten en China, zijn tot nog toe uitgebleven. De Canadese markt is wel opengegaan. Ondertussen is de Russische markt vorige nazomer juist gesloten.

Hoop op opening markten VS en China

Swinkels hoopt dat het nieuwe jaar 2016 meer oplevert. Dan zouden China en de Verenigde Staten open kunnen gaan voor Nederlands kalfsvlees. Over China zegt hij in Nieuwe Oogst: "Er wordt op hoog niveau gewerkt om markttoegang te krijgen. Veel belangrijke beslissingen worden voor het Chinese nieuwjaar in januari genomen. Ik hoop dat dit voor kalfsvlees ook geldt."

Of registreer je om te kunnen reageren.