Rundveehouderij

Nieuws 3230 x bekeken

Japan verruimt boterimport vanwege krapte

De Japanse overheid wil de importbeperkingen voor particuliere boterimporten tot eind maart verminderen om meer boter te kunnen invoeren. Dit meldt Zuivelzicht op basis van berichtgeving in het Japanse economisch tijdschrift Nikkel.

Vanwege een tekort aan boter stijgen de consumentenprijzen in de Japanse supermarkten tot recordhoogten. Op dit moment wordt er voor 200 gram gezouten boter €3,30 betaald; 4% meer dan een jaar geleden. Ongezouten boter is nog duurder. Volgens Nikkel lopen de boterprijzen zo hoog op, omdat veel oudere melkveehouders hun bedrijf beëindigen en dit gat niet zomaar door andere bedrijven wordt ingevuld. Daar spelen de hogere veevoerprijzen ook een rol in.

Versoepeling importmaatregelen

Om de markt te verzachten wil de Japanse overheid de importmaatregelen versoepelen. Een maatregel die boven op de al genomen maatregel van afgelopen mei komt om 10.000 ton boter in te voeren. Een opmerkelijk besluit voor een land dat de eigen boterproductie normaliter beschermd met hoge importtarieven van 30%. Nu supermarkten vaker 'nee' moeten verkopen aan hun klanten, wil de Japanse overheid de importen toch versoepelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.