Rundveehouderij

Nieuws 3498 x bekeken 4 reacties

FrieslandCampina niet toe aan verhoging weidepremie

FrieslandCampina vindt het nog even te vroeg om in te zetten op een nieuwe verhoging van de weidepremie. Dit blijkt uit een reactie van coöperatievoorzitter Piet Boer.

Vorige week pleitte Rabobank Nederland voor zo'n verhoging, wat ondersteuning kreeg van de voorzitters Kees Romijn (LTO Melkveehouderij) en Harm Wiegersma (vakbond NMV).

Resultaten vorige verhoging weidepremie

Boer stelt dat FrieslandCampina eerst de definitieve resultaten wil bestuderen van de verdubbelen van de weidepremie per 2015. "De eerste resultaten van die stap lijken positief, maar we willen eerst het net ophalen." Zijn de resultaten toch niet gunstig genoeg, dan gaat FrieslandCampina in 2016 verder met een plan van aanpak, "want de doelstellingen zoals vastgelegd in het Convenant Weidegang zijn nog niet bereikt", aldus Boer.

Flexibiliseren van weidegang

Extra stimulerende maatregelen zullen worden gericht op het flexibiliseren van de weidegang. Daarbij wordt het melkveehouders gemakkelijker gemaakt om meer uren te 'scoren', onder meer met behulp van sensoren. Hij verwacht dat hiermee nog veel resultaat is te behalen. "Ik denk niet direct aan een nog hogere premie", stelt hij.

Kwantumtoeslag

NMV-voorzitter Wiegersma denkt dat anders over. "De weidepremie mag wat ons betreft naar het niveau van de kwantumtoeslag," zegt hij. Ook LTO-vakgroepvoorzitter Romijn vindt een hogere premie een prima inzet, al wil hij niet zeggen hoeveel de premie dan omhoog moet.

Gunstiger financieringsvormen

De Rabobank zelf kan niets doen aan de weidepremie, behalve pleiten voor verhoging. Wel biedt de bank gunstiger financieringsvormen aan weidebedrijven.

Jan Willem Veldman en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • alco1

  Wat een hersenziekte is hier gaande.

 • eg wel

  120 dagen 6 uur buiten is 8%.
  M.a.w. de weide melk is een leugen.
  Behoord bij de biologische tak die er wel munt uit kan slaan.
  De eerste Chinese reporter die deze leugen publiceert, kan de Nederlandse goede naam voorgoed schaden.

 • kleine boer

  eg wel in die 6 uur vreten ze al boel gras op als er voldoende is tenminste en die echte weide gang toepassen en niet voor het geld weiden gewoon langer en veel meer hebben ze bij snachts binnen houden bijna niks meer nodig maarja weide is een kunst die je ff moet leren en ook niet overal kan ivm nat verkaveling enz enz

 • mts_kuijpers

  De consument is aan zet. Volgens mij wordt er nog steeds meer weidemelk geproduceerd dan geconsumeerd.
  Eerst een hogere premie verdienen in de markt alvorens deze uit te gaan keren.

  En de politiek kan ook een handje helpen door bijv. : de weidegang boeren een ontheffing te verlenen voor mestverwerking i.p.v. extra grond. Kijk dan maar eens hoeveel koeien er de weide in gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.