Rundveehouderij

Nieuws

EU wil invoertarieven rundvlees handhaven

Den Haag - De Europese Unie wil binnen een vrijhandelsverdrag met de VS invoertarieven voor rundvlees handhaven, maar tariefquota eventueel uitbreiden. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero gezegd bij een gesprek in de Tweede Kamer.

De EU-hoofdonderhandelaar voor het vrijhandelsverdrag met de VS Ignacio Garcia Bercero zei in het gesprek met de Tweede Kamer ook dat de Amerikanen 'heel goed' weten dat de EU geen hormoonvlees zal toelaten.

EU: 'Landbouw kan niet buiten TTIP blijven'

De Spanjaard maakte na afloop een einde aan de hoop van een serie landbouworganisaties en onder meer de ChristenUnie-fractie dat de landbouw buiten het verdrag, met de naam TTIP, kan blijven. Bercero zei dat de EU haar voedselveiligheidsregels en de wetgeving voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen niet zal veranderen.

Vlees VS hoeft niet te voldoen aan regels dierwelzijn EU

Tegelijk zal de EU volgens hem niet eisen dat Amerikaans vlees dat naar Europa komt, voldoet aan Europese regels voor dierenwelzijn. "Daar kunnen onze boeren niet tegen concurreren", concludeerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Hormoonverstorende stoffen in pesticiden

Bercero ontkende dat bij de onderhandelingen gesproken is over de toelating van hormoonverstorende stoffen in pesticiden.

Volgens de toponderhandelaar zal de machtswisseling in de Verenigde Staten (er zijn presidentsverkiezingen in november 2016) geen invloed hebben op de besprekingen: "We zullen onze ambities of het evenwicht in een akkoord niet op het spel laten zetten door de verkiezingen in de VS."

Of registreer je om te kunnen reageren.