Rundveehouderij

Nieuws 1668 x bekeken

Blauwtongverdenkingen blijken leverschade

Diverse runderen en schapen hebben in de afgelopen weken leverschade opgelopen. Dat blijkt uit onderzoek naar een aantal blauwtongverdenkingen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Uit onderzoek van bloedmonsters bleek in geen van de gevallen sprake te zijn van blauwtong, zo meldt de GD in Veekijker Nieuws. In enkele gevallen werd vervolgonderzoek gedaan. Daaruit bleek een dusdanige leverschade dat de huid overgevoelig werd voor UV-zonlicht. De ziektebeelden waren lichte koorts, een vieze neus en schilferige huid op de neus. Oorzaken zijn onder meer: giftige planten in het ruwvoer, schimmelgroei op het gras en het onvoldoende vreten van gras waardoor de eigen vetreserves worden aangesproken en er teveel vet wordt aangeboden aan de lever.

Of registreer je om te kunnen reageren.