Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Wakker dier zet campagne tegen 'foute kazen' voort

Amsterdam - Wakker Dier heeft de campagne tegen de wat zij 'foute kazen' noemen, voortgezet. Onder 'foute kaas' verstaat Wakker Dier kaas waar (deels) stalmelk in zit.

De campagne is deze zomer gestart, maar nadat de Reclame Code Commissie Wakker Dier op de vingers tikte omdat de consument uit die spot kon denken dat het om kaas ging die volledig van stalmelk wordt gemaakt, trok de actiegroep de radiospot terug.

Wakker Dier richtte zich toen op Maaslander en Old Amsterdam. Nu is er een nieuwe radiospot voor deze campagne en richt de actiegroep zich op Maaslander en Leerdammer.

Convenant Weidegang

Maaslander en Leerdammer conformeren zich aan het Convenant Weidegang. Het bedrijf Westland, eigenaar van het merk Maaslander, koopt de melk in bij een zuivelcoöperatie. Naar eigen zeggen wordt in de Maaslander-kaas gemiddeld 20 procent stalmelk en dus 80 procent weidemelk gebruikt. Leerdammer is een kaas van het bedrijf Groupe Bel. Die koopt de melk wel direct van de boer, zowel van boeren die de koeien beweiden als van boeren die de koeien altijd op stal houden. Leerdammer is volgens de producent gemaakt met 33 procent stalmelk.

'Weidemelklogo minimumvereiste'

Juist omdat er erg veel melk nodig is om kaas te maken, vindt Wakker Dier dat weidegang en het daarbij behorende weidemelklogo een minimumvereiste voor alle kaasmerken zou moeten zijn. Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder weidemelklogo.

Laatste reacties

 • alco1

  De ziekelijk afbraakclub.
  Zelf totaal niets presteren, maar wel als de beste schipper aan wal loeien.
  Maar nogmaals: Die stok is hen aangereikt door onze eigen belangenbehartigers.

 • farmerbn

  Kan Marjan Tulp ook in de Margriet, Telegraaf of Volkskrant uitleggen aan de onwetende burger dat er helemaal geen weidemelk bestaat in de winter (365 -120= 235 dagen). Ook is het raar dat boeren moeten weiden voor de melk die helemaal niet geconsumeerd wordt in Nederland. BMW heeft ook verschillende versies auto's voor elk werelddeel en hoeft dat niet te veranderen onder druk van een groene organisatie.

 • landboer

  Gratis reclame voor kaas!

 • koeboertje

  Alco , deze groeperingen hadden het al over koeien in de wei lang voordat onze belangenbehartigers er over spraken !

 • alco1

  Dat klopt koeboertje.
  En onze belangenbehartigers gingen erin mee i.p.v. het ware verhaal te vertellen en zo ontstond er een vrij speelveld voor de anti's om de consument te "bewerken".

 • de kaasboer

  Opheffen die club...

 • veldzicht

  Toevallig hoorde ik dat riedeltje van WD op de radio.,slap verhaaltje daar hoeft geen boer wakker van te liggen.

 • Mozes

  FC is bezig met voorbereidingen om een kaasfabriek volledig in te zetten voor weidemelk.

 • Jaap39

  Jammer

 • alco1

  Blatter-gate?

 • Wesseling76

  ja koe boertje daar heeft Alco 1 gelijk in. nooit word de waarheid naar buiten gebracht. Alleen het plaatje is mooi. maar het is niet beter voor de koe. en het GAAT om nog geen 10% van ze tijd. de stal die moet goed zijn. de tijd van koeien vast zetten is geweest. dat was vroeger bij ot en sien. Mooie nieuwe ruime MDV stallen dat zijn pluspunten voor koe en milieu. en je portemonnee.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.