Rundveehouderij

Nieuws

Relatie tussen stagedrag en ketose

Ford Atkinson - Canadese onderzoekers hebben een relatie gevonden tussen sta- en liggedrag van koeien in de droogstand en de mate van voorkomen van ketose (slepende melkziekte) na afkalven. Dat schrijft Hoards Dairyman in een artikel op zijn website.

Het blijkt dat koeien die geconfronteerd worden met ketose in de laatste week van de droogstand rond 20 procent meer staan dan koeien die na afkalven geen signalen van ketose tonen. Op de dag van afkalven stonden de probleemdieren zelfs tot 35 procent meer. De onderzoekers denken dat de koeien die dan nog geen symptomen vertonen zich toch al wel ziek voelen en daardoor minder liggen.

Er zijn al verschillende methoden beschikbaar om subklinische ketose te ontdekken via bloed of melkmonsters. Door het lig- en stagedrag van de droge koeien te monitoren zou al een voorspellende waarde kunnen worden gegeven en kan de veehouder al vóór optreden van de ziekte gewaarschuwd worden. Hij kan dan met bovengemiddelde aandacht op deze koeien letten of vaker melk testen op signalen van voorkomen van ketose. Snel ingrijpen kan in dat geval voorkomen dat de aanwezige subklinische aandoening klinisch wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.