Rundveehouderij

Nieuws

Steunmaatregel zuivel verlengd tot eind dit jaar

Brussel - De Europese Commissie heeft de particuliere-opslagregeling voor zuivel (boter, magere melkpoeder en kaas) verlengd tot eind dit jaar Dat heeft een vertegenwoordiger van de Europese Commissie donderdagmorgen gezegd in overleg met het Europees Parlement.

De oorspronkelijke regeling was van kracht tot 30 september. Volgens de Europese Commissie is het van belang om nu een krachtig signaal af te geven dat de maatregeling langer van kracht zijn.

"De Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten heeft nu al geleid tot een neerwaartse druk op de zuivelprijzen. De prijzen komen echter van een heel hoog niveau, waardoor we nog niet op het niveau van het vangnet zijn aangekomen", aldus de Europese Commissie.

Maar  de Europese Commissie sluit niet uit dat  bijvoorbeeld in Finland, Litouwen, Letland en Estland die maatregel zal worden toegepast, omdat die landen heel afhankelijk zijn van de export naar Rusland.

De Europese Commissie zegt bereid te zijn te praten over bijzondere vormen van staatssteun voor individuele ondernemers, die in de problemen komen. "Maar we willen geen race to the bottom", aldus de vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Op dit moment worden steunmaatregelen voor de vleessectoren nog niet overwogen, maar de Europese Commissie sluit niet uit dat daarvoor op termijn toch maatregelen worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.