Rundveehouderij

Nieuws 1849 x bekeken 3 reacties

Russisch zuivel wil actie tegen te goedkope Wit-Russische import

Moskou/Minsk - De Russische melkveehouderij en zuivelindustrie beginnen in toenemende mate last te krijgen van goedkope melkinvoer vanuit Wit-Rusland. De prijs vloeibare zuivel wordt onder druk gezet door de importen, de melkpoederprijs gaat juist omhoog.

Dit is in ieder geval de klacht van de Russische NZO, 'Sojoezmoloko'. Voorzitter Andrei Danilenko wil graag dat de Russische overheid maatregelen neemt, zo geeft hij te kennen in blad Krestjanskie Vedomosti.

Dit zou wel ingaan tegen het basisprincipe van de douane-unie, waarin Rusland zit, samen met Wit-Rusland en Kazachstan. De Russische zuivelindustrie had gedacht te kunnen profiteren van het importverbod voor landbouwproducten uit de EU, Noorwegen, VS, Canada en Australië, maar gaf al snel aan dat ze ook nog extra overheidssteun nodig heeft. Nu komt daar dus nog bij dat de invoer van zuivel uit Wit-Rusland aan banden moet worden gelegd.

'Sojoezmoloko', ofwel de Zuivelunie, stelt dat Wit-Rusland de export van zuivel naar Rusland met 50 procent wil verhogen. Dat heeft de Wit-Russische minister van landbouw, Leonid Zajats, ook gezegd. De werkelijkheid zal nog wel erger zijn, vreest de Melkunie, omdat Wit-Rusland zich ontwikkelt tot een 'kolossaal transcentrum voor Europese producten bestemd voor Rusland.'

Het lijkt er op dat de Russische overheid de invoer van zuivel vanuit Wit-Rusland in ieder geval beter wil gaan controleren, wat ook al vreemd lijkt in een douane-unie. Anderzijds zoekt Rusland nog steeds naar alternatieve zuivelaanvoer. Daarover wordt gesproken met onder meer Tunesië.

Laatste reacties

 • koestal

  Dan maar lege schappen

 • gjcamps

  Er gaan zelfs al mosselen van Wit-Rusland naar Moscow..........

  Lukashenko sprak enkele maanden geleden dat er een 'Goldrush' in Wit-Rusland aan zat te komen.

 • koestal

  Haha, zuivel uit Tunesie ,zal wel olijfolie zijn .

Of registreer je om te kunnen reageren.