Rundveehouderij

Nieuws 1309 x bekeken 21 reacties

NMV: nu flexibele marktregulering toepassen

Ingen - De Russische boycot van Europese zuivelproducten en de gevolgen daarvan voor de melkveehouderij vormen een goede aanleiding om een flexibele marktregulering te gaan toepassen, zoals de European Milk Board (EMB) heeft voorgesteld. Het tijdelijk opslaan van magere melkpoeder, boter en kaas, is geen goede oplossing.

Dit stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in een reactie op de aangekondigde Europese maatregelen voor de zuivelsector. De NMV wil het dreigende overschotprobleem voor de Nederlandse en Europese zuivelsector aanpakken met een flexibele opkoopregeling, ofwel het 'uit de markt leasen', van melk. De opzet is dan om melk niet te laten produceren in ruil voor een lease-vergoeding. Dit is volgens de NMV (en de EMB) effectiever. Bovendien kan het zonder dat het ten koste gaat van inkomen voor de melkveehouderij.

De NMV is wel tevreden dat de politiek nu de noodzaak inziet van crisismaatregelen voor de melkveehouderij. Wel vraagt de organisatie zich af of de toegezegde €125 miljoen steun voldoende is om toereikende maatregelen te treffen voor alle gedupeerde sectoren in de Europese landbouw. De bond wijst erop dat alleen al de superheffing voor de melkveehouderij dit jaar groter dan het totale steunmaatregelpakket voor de complete landbouw sector.

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Wereldwijde vraag naar zuivel producten het is niet meer te rijmen lijkt er op dat de melkprijs de laatste tijd kunst matig hoog is gehouden.
  Wie helpt de vlees veehouder als dit plan doorgaat en er weer een wachtlijst aan de slachterijen door de massale uitstoot.

 • zon

  Produktie uit de markt halen en de gederfde produktie vermindering compenseren met geld.
  Komt neer op niet werken en toch inkomen krijgen.
  Waar ken ik dat toch van?

 • producent

  Als de rundvleesprijs daalt door de uitstoot van te veel koeien dan worden de vleesveehouders ook gecompenceerd of hoe gaat de nmv dit oplossen. Of denkt de nmv we verschuiven het probleem en de ander moet het zelf maar zien op te lossen.

 • joannes

  @LUCTOR, het voorstel is een vorm van aanbod controle om de prijzen öp niveau¨ te houden. Een soort Taxivergunning! De enige limiet is Poltieke acceptatie voor een sector haar aanbod te controleren om een prijsniveau te behouden. Het is dus vooral een Politieke erkenning om productie beperking mogelijk te maken! Voor de huidige producenten kan het een zegen zijn: een vergoeding of hogere prijzen! Voor de nieuwkomers in de markt is het een hogere drempel! Het staat dwars op vrije markt principes en vrije concurrentie! Noodmaatregelen mogen nooit een Norm gaan worden!

 • joannes

  Overigens, Weer die knappe foto!

 • japke33

  helemaal mee eens, alleen jammer dat zoveel mensen niet een keer rustig de tijd nemen om dit plan goed te lezen. Teveel kijken nog door de LTO bril, die altijd alles om de verkeerde redenen heeft afgekraakt. En allemaal wat minder melken, is echt niet zo moeilijk als sommigen denken. Daarvoor hoef je echt niet veel vee af te voeren. Allemaal een of twee weken eerder droog, krachtvoer wat terug. Daar kan iedereen zelf wel wat op bedenken.

 • gjh

  lijkt wel of de NMV de enigste is die praktisch nadenk. minder melk aanvoer is een betere prijs.

 • bartele69

  Beter wat minder melken voor goede preis dan straks voor niks melken dan weet de handel ook een keer als ze te weinig betalen ze geen melk krygen wanneer leert de nl boer een keer te rekenen en niet alleen melken

 • zon

  Wat steekt in de tekst is dat een ander op moet draaien voor het minder gaan produceren van melk.
  Als een varkenshouder of pluimveehouder minder gaat produceren zou hij ook wel graag compensatie willen hebben.
  Waarom melk wel en vlees en ei niet?

 • leo,s vriend

  en dat geloof jij gjh??

 • John*

  minder produceren is voor het eigen gewin dus en hoeft niet gesubsidieerd te worden. Mss is het wel mogelijk om een pot te creeeren die nu gevuld wordt met noodgeld om overtollige koeien uit de markt te nemen. Gelijktijdig wordt deze pot gevuld met een kleine inhouding op het melkgeld. Dit kan ook prima ingezet worden voor zeugen en legkippen.

 • Schraar

  Zon; Er hoeft geen ander voor op te draaien, de bedoeling in het plan van de EMB is dat er door een kleine inhouding op het melkgeld een fonds gevormd wordt waarmee het systeem gefinancierd wordt. De Europese melkveehouders betalen dan zelf voor het op peil houden van de melkprijs.

  Het lijkt me prima dat er voor vlees en ei ook een dergelijk systeem ontwikkeld wordt.

 • hansvanrooijen1

  Wat een slecht plan,als wij minder gaan melken,nemen andere werelddelen het gewoon over!

 • alco1

  En zo is het hans, dat is ook de reden dat het melkquotum geen toekomst meer had. Het is een wereldhandel geworden.

 • bartele69

  Andere werelddelen kunnen ook niet lang onder de kostpreis produceren en steeds meer produceren is niet de oplossing om een betere melkpreis te krygen en wie moet de arbeit dan nog doen als je steeds groter word? Precies personeel dat je moet betalen en dan gaat je kostpreis ook omhoog ps heb zelf 600 koeien en 6man personeel die ook hun loon willen hebben bei slechte melkpreis!!

 • landboer

  Dat je met zoveel personeel nog niet beter kunt schrijven,of ben je geen Nederlander?

 • landboer

  Maar wat ik zeggen wou, het plan gaat toch niet door.Nederland heeft eerst zn best gedaan om de vetcorrectie aan te passen ,en nu het quotum zeker in gaan krimpen. Misschien is het plan wel goed maar daar werkt toch niemand aan mee.

 • agpros

  Weg met de quotering! Leve de quotering!

 • W Geverink

  Er gewoon nog tien of twintig procent bij bovenop melken want dan kan je het verlies uitstrijken over meer liters… De wet van vraag en aanbod is voor mietjes.

 • somporn

  Landboer,denk dat bartele69 een duitser is,als hij dat is dan schrijft hij wel heel goed NL.

 • gjh

  ja menkhorsie anders zou ik het niet zeggen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.