RundveeNieuws

NMV: nu flexibele marktregulering toepassen

Ingen – De Russische boycot van Europese zuivelproducten en de gevolgen daarvan voor de melkveehouderij vormen een goede aanleiding om een flexibele marktregulering te gaan toepassen, zoals de European Milk Board (EMB) heeft voorgesteld. Het tijdelijk opslaan van magere melkpoeder, boter en kaas, is geen goede oplossing.

Dit stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in een reactie op de aangekondigde Europese maatregelen voor de zuivelsector. De NMV wil het dreigende overschotprobleem voor de Nederlandse en Europese zuivelsector aanpakken met een flexibele opkoopregeling, ofwel het ‘uit de markt leasen’, van melk. De opzet is dan om melk niet te laten produceren in ruil voor een lease-vergoeding. Dit is volgens de NMV (en de EMB) effectiever. Bovendien kan het zonder dat het ten koste gaat van inkomen voor de melkveehouderij.

De NMV is wel tevreden dat de politiek nu de noodzaak inziet van crisismaatregelen voor de melkveehouderij. Wel vraagt de organisatie zich af of de toegezegde €125 miljoen steun voldoende is om toereikende maatregelen te treffen voor alle gedupeerde sectoren in de Europese landbouw. De bond wijst erop dat alleen al de superheffing voor de melkveehouderij dit jaar groter dan het totale steunmaatregelpakket voor de complete landbouw sector.

Beheer
WP Admin