Rundveehouderij

Nieuws 1769 x bekeken 10 reacties

Meer broeikasgas door groei melkveestapel

Bilthoven - De uitstoot van broeikasgassen en ammoniak in Nederland is in 2013 licht toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De stijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan de landbouw en de chemische industrie, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de cijfers maandag bekend maakte.

Op de langere termijn (sinds 1990) is er sprake van een forse afname van de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw. De stijging van het aantal melkkoeien veroorzaakt een toename van de uitstoot van methaan (CH4). De uitstoot vanuit de chemische industrie nam toe in de vorm van lachgas (N2O). De uitstoot vanuit verkeer en industrie is afgenomen. Huishoudens en kantoren verstookten door het koude voorjaar van 2013 meer aardgas, waardoor ook in die sector sprake was van een toename van de uitstoot.

Het RIVM stelt dat de doelstellingen en de emissieplafonds niet in gevaar komen door de lichte stijging van de broeikasgassen en ammoniak. De uitstoot van methaan is enorm afgenomen ten opzichte van 1990, het basisjaar voor de internationale afspraken over de vermindering van broeikasgassen. In 1990 was de uitstoot 1.224 miljoen kilo, in 2012 was dat nog 712 miljoen kilo. De vermindering is voor 33 miljoen kilo te danken aan de landbouw, vooral door de vermindering van het aantal dieren en een lager gebruik van dierlijke mest.

Ook de uitstoot van lachgas is in diezelfde periode fors verminderd doordat er minder dieren zijn en het gebruik van kunstmest en dierlijke mest is afgenomen. In 1990 werd nog ongeveer 65 miljoen kilo lachgas geproduceerd door chemische industrie en landbouw. Alleen de landbouw realiseerde een vermindering van ongeveer 16 miljoen kilo. Inmiddels is de uitstoot verminderd tot ongeveer 29 miljoen kilo.

Laatste reacties

 • somporn

  Alleen de landbouw realiseerde een vermindering van ongeveer 16 miljoen kilo. Inmiddels is de uitstoot verminderd tot ongeveer 29 miljoen kilo.
  Met dank aan Den Haag,de uitstoot zal nog wel 50 miljoen dalen omdat ze de hele sector gewoon de nek omdraaien.
  De kip met de gouden eieren wordt geslacht,dank aan pvda ,d66 ,pvdd ,wd.

 • alco1

  Ze 'BEREKENEN' dat. Het aantal koeien X een aanname.

 • veldzicht

  Zolang iedereen verschillende belangen heeft bij die berekeningen
  geloof ik er geen donder van.

 • koestal

  Deze rapporten worden vaak gemanipuleerd door de opdrachtgevers,wie betaalt die bepaalt !

 • koestal

  Ja ,geef de landbouw maar overal de schuld van,dat is gemakkelijkste en goedkoopste voor de hoge heren in Den Haag

 • koestal

  Hoe zuiver is de lucht in Den Haag,je kunt de lakens nog geen dag aan de waslijn hangen ,je haalt ze ,s avonds met een roetlaag weer binnen

 • T@deler

  Of het nu wel of niet om aannames of onjuiste berekeningen gaat, die cijfers zijn wel vandaag nieuw gepubliceerd.....
  En dat zijn dus niet die van 2012.
  Daarom is het vergelijken 1990 met 2012 eigenlijk ook onzin.

  2013 heeft de landbouw 17 miljoen kg meer methaan uitgestoten dan 2012 en kwam op 497,5 miljoen kg.
  De totale methaan uitstoot was 723,3 miljoen kg in 2013.

  Wanneer ik het fout heb verbeter mij dan maar...

 • koestal

  Het zijn aannames ,want ze kunnen dit nooit serieus gewogen hebben,het papier is gewillig

 • info48

  Het RIVM geeft aan dat er een lichte toename is van uitstoot van broeikas gassen; veroorzaakt door toename in de Chemische industrie, huishoudens en kantoren (ik dacht dat we een warme winter gehad hebben) en een toename van de veestapel, zonder onderbouwing in dit artikel met cijfers???
  Jan Braakman en zijn Redacteur meenden, gezien de ' kop' van het artikel en de foto ( heeft nog meer impact), te moeten stellen dat de toename van het broeikasgas veroorzaakt wordt door de koeien..........ik vraag me af.

 • Casa

  Hoeveel methaangas komt uit de laagveen gronden? Dat was toch de mede veroorzaker van veel uitstoot?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.