Rundveehouderij

Nieuws 1166 x bekeken 2 reacties

Gesteunde kaasopslag populair

Brussel - De gesubsidieerde opslag van kaas, die de Europese Commissie vandaag heeft stopgezet, bleek populair.

In de 2 weken 8 tot en met 21 september hebben Europese producenten ruim 100.000 ton aangemeld voor private opslag (PO), zoals de regeling heet. Maar dus vooral bij degenen waar de regeling niet voor was bedoeld.

De maatregel is door de EU in het leven geroepen om de Europese kaasmarkt iets meer lucht te geven door het wegvallen van de export naar Rusland.

Uit de cijfers blijkt dat ruim 80 procent van de aangemelde kaas (84.000 ton) is gemaakt en opgeslagen in Italië. Dit feit beantwoord wel aan een zekere logica, want in Italië wordt veel natuurgerijpte kaas gemaakt, die zich prima leent voor opslag. Dit in tegenstelling tot foliekaas en wrongel, waar de boycot-pijn juist het hevigst is. Een groot deel van de natuurgerijpte kaas was ook zonder opslagsteun wel in de bewaring gegaan. De bewaarvergoeding werd gezien een mooie extra steun. Vanuit de Baltische landen en Finland is er vrijwel helemaal geen kaas aangemeld. Ierland heeft ongeveer 7.000 ton aangemeld, Nederland 6.000 ton en Zweden 2.400 ton.

Naast kaas is 8.800 ton boter en 4.300 ton mageremelkpoeder in de PO gegaan.

Laatste reacties

  • boerderij12

    conclusie doelloze maatregel

  • koestal

    Deze regeling is al weer gesloten vanwege groot succes

Of registreer je om te kunnen reageren.