Rundveehouderij

Nieuws 1013 x bekeken

Veehandelscentrum verzamelde verkeerd

Den Haag – Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland heeft in 2011 runderen die naar een vetweiderijbedrijf gaan niet apart gehouden van dieren die rechtstreeks naar de slacht gaan.

Daarmee handelde het veehandelscentrum in strijd met de wet. Dat concludeert het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een uitspraak die op 5 augustus is gepubliceerd.
Het ministerie van Economische Zaken heeft volgens de instantie terecht een dwangsom van €5.000 opgelegd en vanwege herhaalde schending, die niet wordt betwist door het veehandelscentrum, van de regeling ingevorderd. Het beroep van het veehandelscentrum is eerst door het ministerie en nu ook door het College ongegrond verklaard.
De advocaat van het veehandelscentrum beargumenteerde dat weiderunderen en slachtrunderen geen aparte diercategorieën zijn, omdat de dieren uiteindelijk allemaal voor de slacht bestemd zijn. Tevens bracht de advocaat in dat het gelijktijdig verzamelen van weiderunderen en slachtrunderen het risico op het overbrengen van besmettelijke dierziekten niet aantoonbaar verhoogt.

Of registreer je om te kunnen reageren.