Rundveehouderij

Nieuws 1169 x bekeken 2 reacties

SKV beperkt kalverimport Letland en Litouwen

Zeist - Opnieuw wordt het gebied in Letland en Litouwen waar vleeskalveren vandaan mogen worden gehaald voor de opzet in Nederland beperkt.

Dit heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) bekend gemaakt.

De maatregelen gelden vanaf 27 augustus. Voor de overige gebieden in Letland en Litouwen gelden ook beperkingen, maar daar vandaan is nog steeds opzet toegestaan.

Enkele van de voorwaarden voor import uit de 'vrije'gebieden zijn: De vleeskalveren zijn niet afkomstig uit het risicogebied en zijn niet aanwezig geweest op een controlepost of verzamelplaats in dat gebied, het paspoort van ieder kalf uit Letland en Litouwen moet digitaal aan de SKV worden verstrekt, de vleeskalveren worden rechtstreeks vanaf de verzamelplaats naar het vleeskalverbedrijf getransporteerd en per vervoerseenheid in één keer gelost, er worden extra hygiënemaatregelen (reiniging en ontsmetting vervoermiddelen) in acht genomen, en de vleeskalveren mogen alleen van het bedrijf worden afgevoerd naar de slachterij.

De door SKV gehanteerde voorwaarden zorgen voor kanalisatie van de kalveren. De SKV beoogt hiermee het risico op Afrikaanse Varkenspest te beperken. Door de kanalisatie worden de kalveren feitelijk in quarantaine gehouden, stelt de SKV.

In verband met het voorkomen van Klassieke en Afrikaanse Varkenspest in de gebieden in Polen werd al eerder door de SKV een importverbod ingesteld voor kalveren daar vandaan. uit deze gebieden. Die importverboden blijven onverkort van kracht.

Laatste reacties

  • abtje

    En gaat het onverhoopt toch fout, dan nemen ze de volle verantwoording en financiele consequenties op zich. Oh nee, dat dan weer niet.

  • aejp.poels

    stop nou eens met het slepen van dieren (ziektes) in de kalverhouderij!

Of registreer je om te kunnen reageren.