Rundveehouderij

Nieuws 974 x bekeken 1 reactie

Kartelboete van €70 miljoen voor Valio

Helsinki - Het Finse zuivelconcern Valio moet een boete betalen van €70 miljoen wegens concurrentievervalsing.

Dat vonnis heeft de marktrechter geveld waarbij Valio in beroep was gegaan tegen de straf die de kartelbewakingsdienst had opgelegd. De boete betreft marktgedrag van Valio in de periode 2010-2012. Het concern verkocht in die tijd melk onder de kostprijs aan supermarkten. Dat was om concurrenten uit de markt te weren, stelde de mededingingsautoriteit eerder al vast. Dat oordeel is bevestigd door de marktkamer van het gerechtshof in Helsinki.

Valio blijft het oneens met de opponenten. "Het vonnis betekent dat alle zuivelspelers in Finland kunnen profiteren van de marge die Valio heeft gecreëerd door innovatie zonder dat ze daaraan een eigen bijdrage op het gebied van productontwikkeling hebben geleverd", vindt het concern. Valio is van plan het nog hogerop te zoeken en tekent in tweede instantie beroep aan. Het concern haalde in 2013 een omzet van ruim €2 miljard.

Eén reactie

  • joannes

    Is dit het eerste signaal van markt autoriteiten dat zij grootschaligheid en haar markttactiek onder de loep gaan leggen in Europa. Wordt men zich dan toch eindelijk bewust dat grootschaligheid leidt tot grootschalige rampen wanneer zo´n beleidsgroep van toch ook maar gewone stervelingen met een of enkel strategische beslissingen een heel land in recessie kunnen brengen. In Finland zullen ze nog jaren praten over de risico´s die men gelopen heeft en nog loopt met het inmiddels opgedeelde Nokia. Eens een uitstekend product en Marktleider maar in haar absolute dominatie en melagomane gedrag de Smartphone niet heeft zien aankomen en daarmee kompleet op de knieën is gedwongen. En in het geval van Finland niet alleen het bedrijf, maar ook het land voelt de ijzige wind van recessie, met het missen van die Smartphone boot!

Of registreer je om te kunnen reageren.