Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Kalverimport groter dan in 2013

Assen - In het eerste halfjaar van 2014 zijn er 17.490 kalveren meer ingevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Grootste leverancier blijft Duitsland met 217.420 kalveren tegen 180.099 een jaar eerder. De cijfers over 2013 zijn bij RVO.nl gebaseerd op het geboorteland van de kalveren. RVO.nl hield vorig jaar ook nog cijfers bij naar het herkomstland, die waren gebaseerd op het land van doorvoer. De import uit Polen en Letland halveerden dit jaar bijna naar respectievelijk 22.565 en 19.619 kalveren. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Bepaalde gebieden in deze landen zijn geblokkeerd voor import. Daarnaast krimpt de melkveestapel in met name Polen. De afname van de melkveestapel speelt ook een rol in landen als Tsjechië en Slowakije, daar komen dit jaar zo'n 5.000 tot 7.000 kalveren minder van daan. Ondanks de Varkenspestperikelen in de Baltische staten groeide de import uit Litouwen met ruim 11.000 kalveren.

Naast Duitsland groeide de aanvoer uit België, met de 73.824 kalveren lag die stroom 55.343 hoger dan een jaar eerder. Daarmee zijn Duitsland en België de grootste leveranciers van kalveren, gevolgd door Ierland (41.593 in 2014). Dit zijn stuk voor stuk landen waar de melkveestapel de komende jaren verder groeit en de eigen rundvleesproductie onder druk staat vanwege aanhoudend tegenvallende opbrengsten.

Laatste reacties

 • kremer

  En dan spreekt men over collectieve IBR/BVD bestrijding -> dat is dus dweilen met de kraan open.
  Waar kwam vorig jaar BVD type 2 vandaan?

 • peter 103

  Dit jaar is de BVD type 2 ook al weer mee genomen.
  Ik ben ook nog niet vergeten hoe de MKZ Nederland binnen kwam.

 • ruyterhoeve

  Bij het verplaatsen van mensen gaan ook de bacteriën en virussen mee. Dit is dus ook bij dieren. Ik ben benieuwd hoe men denkt dat mkz nl binnen is gekomen. Ik weet i.i.g. dat het niet via de kalveren is gebeurd.

 • juur

  MKZ is binnen gekomen met transport via Frankrijk uit England Ierland.

 • Gruun as grês

  @ juur, het officiële verhaal is dat het bij een geitenboer ontstaan is, i.v.m. de vergoeding die Europa uit heeft uitgekeerd... Maar hier in 'de driehoek' die preventief is geruimd weet iedereen dat dat de oorzaak lag bij een stal vol illegale kalveren uit polen. Toen de mkz 'ondekt' werd waren deze kalveren al weer bijna genezen. Die boer heeft ook een korting van 150% gehad.

 • joannes

  @rhf, Voordat je gaat dwalen in je selectieve herinneringen: Raadpleeg even http://nl.wikipedia.org/wiki/MKZ-crisis_(2001) Mogelijk kan je details aanvullen maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. Er is tenslotte zoveel over gepraat en onderzocht!

 • Gruun as grês

  @joannes, ik heb er geen behoefte aan om om dit onderwerp op wiki aan te vullen of te bewerken, iedereen kan daar neerzetten wat hij of zij wil dus qua feiten heeft wiki 0% betrouwbaarheid. Ik ga hier geen namen noemen, dat lijkt mij logisch maar ik zou je zo naam en adres kunnen geven waar dit is gebeurt. En dat kunnen veel meer veehouders uit de omgeving.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.