RundveeNieuws

Jongvee telt mee bij grondgebonden melkveehouderij

Den Haag – Jongvee wordt ook meegeteld in het nieuwe stelsel van grondgebonden melkveehouderij, dat als vervanger van het melkquotum wordt ingevoerd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het wetsvoorstel voor verantwoorde groei van de melkveehouderij naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe wet gaat 1 januari 2015 in.

In het nieuwe stelsel kunnen melkveebedrijven groeien mits de extra mest die wordt geproduceerd geplaatst kan worden op eigen grond of wanneer de extra mest volledig wordt verwerkt. Grondgebondenheid biedt volgens Dijksma voordelen met het oog op duurzaamheid en maatschappelijke acceptatie. “Grondgebondenheid is echter niet voor iedere melkveehouderij passend, niet in de zin van management, maar ook niet in de zin van beschikbaarheid van grond in de omgeving van het eigen bedrijf.”

De fosfaatproductie van het melkvee (inclusief jongvee) in 2013 is de referentiewaarde voor een eventueel bedrijfsoverschot. Deze melkveefosfaatreferentie wordt bepaald aan de hand van de forfaitaire fosfaatproductie door melkvee en de fosfaatruimte, gebaseerd op de fosfaatgebruiksnormen van de percelen. Ook bedrijfsspecifieke normen mogen gebruikt worden. Het aantal dieren op het bedrijf wordt gebaseerd op gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in combinatie met de I&R-gegevens.

De referentiewaarde is niet verhandelbaar en wordt verleend aan een landbouwer. De referentie kan ook niet worden meegenomen naar een ander bedrijf. Nieuw op te richten bedrijven krijgen referentiewaarde 0, waardoor het bedrijf grondgebonden moet zijn of alle mest moet verwerken. Overdracht van de referentiewaarde kan wel bij bedrijfsoverdracht naar een persoon waarmee bloed- of aanverwantschap in eerste graad bestaat.

Door het meetellen van de fosfaatproductie van jongvee gaat de begrenzing van omvang van bedrijven verder dan melkquotum, waarbij alleen melkkoeien meetellen. “Melkquotering is eerst en vooral een marktordeningsinstrument”, aldus Dijksma. Het nieuwe stelsel is niet bedoeld voor marktordening, maar voor realisatie van de nitraatrichtlijn.

Mestproductie van andere diersoorten op gemengde melkveebedrijven telt niet mee voor deze regelgeving. Jongveeopfokbedrijven vallen ook onder de nieuwe regeling. Bedrijven met een fosfaatproductie onder de 250 kilo per jaar (6 koeien) worden vrijgesteld van de regels voor grondgebonden melkveehouderij. In 2013 waren er 1.300 bedrijven in deze categorie.

Bedrijven die niet voldoen aan de voorwaarden van grondgebonden melkveehouderij mogen geen fosfaat produceren met melkvee. Dit kan zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk gehandhaafd worden.

Beheer
WP Admin