Rundveehouderij

Nieuws 39 reacties

FrieslandCampina beloont duurzaamheid

Amersfoort – FrieslandCampina gaat vanaf volgend jaar leden financieel belonen als voldaan wordt aan specifieke onderdelen van het vernieuwde duurzaamheidsprogramma Foqus Planet.

Doel is om meer maatwerk te gaan leveren waarbij per melkveebedrijf wordt gekeken naar wat goed en fout gaat. Dit najaar worden de plannen gepresenteerd.

Tijdens themabijeenkomsten begin dit jaar is met ruim 3.200 leden-melkveehouders het huidige kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma geëvalueerd. De voorstellen voor het vernieuwde Foqus Planet zijn vervolgens 11 juni gepresenteerd aan de 210 districtsraadsleden, zo staat te lezen in ledenblad Melk. Hoe het vernieuwde Foqus Planet er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk maar een tipje van de sluier wordt al opgelicht. Naast basiseisen op het gebied van melkkwaliteit, diergezondheid en voerkwaliteit komt er een nieuw ontwikkeldeel waarin leden worden ondersteund om te werken aan realisatie van sectordoelen. Een van de thema's is biodiversiteit. Een onderwerp dat met name volgens de Vogelbescherming afgelopen jaren onderbelicht is gebleven in verband met het weidevogelprobleem. Ook voedselvoorziening, dierwelzijn, kringloop, transparantie, landschap en klimaatneutraal krijgen mogelijk een plek in het vernieuwde duurzaamheidsprogramma.

Weidegang, nu nog ondergebracht in het thema Omgeving, krijgt een aparte positie binnen het systeem. Over een eventuele verdubbeling van de weidegangpremie, waarover in de wandelgangen wordt gesproken, staat nog niets te lezen.

Laatste reacties

 • koestal

  als de consument er maar voor betaalt,ze stellen wel eisen ,dus betalen !

 • afm

  word hier nog over gestemd ?

 • peter1939

  geen overbezetting, diepstrooiselboxen, verplichte ventilatoren , geisoleerde stal etc zou ook goed zijn ....nu wordt er alleen maar gekeken of ze buiten lopen en dan is het al ok......

 • aarthamstra1

  Boer pas op .Ze verkopen boerenweide melk die geen boerenweide melk is .
  De bij producten zoals vla enz daar zit nog geen 1 % boerenweide melk in.Die 1 % boerenweidemelk in word wel misbruikt van de boer . Tot vandaag of morgen het mvwa dit ook niet accepteert . Dan zijn de rapen gaar en brengt de melk nog 15 cent op.

 • peter 103

  Melkveehouders let op, de coöperatie is er niet meer voor de boeren, maar de boeren zijn er om de coöperatie te dienen, inclusief herverdeling van melkgeld.

 • japke33

  Krijgen deze boeren meer? Of krijgen de boeren die hier niet aan voldoen gewoon minder?? Wordt toch eens wakker mensen. De enige die hiervoor betaald zijn wij zelf.

 • Jan van het Zand

  Leuke reacties, maar veelal niet opbouwend. De situatie in de melkveehouderij gaat drastisch veranderen vanaf 2015. De melkveehouders in Nederland gaa voor een vrije markt produceren. Alle remmen los, en maar produceren. Een boer eigen. De verkoop aan de consument wordt daarbij uitbesteed aan de melkfabrieken.
  En dan komt het echte probleem boven tafel: Krijg het maar verkocht. Nu is het nog een aanbodsmarkt. Maar bij toenemende melkproductie kan het een overaanbodsmarkt worden. De prijzen dalen dan.
  Wat FC nu van plan is, is het ontwikkelen van een vraaggestuurde markt. Oftewel produceer wat de klant vraagt. Wil hij oranjekleurige melk dan krijgt ie dat. Wil ie weidemelk, dan krijgt ie dat in het winkelschap. Boeren met een boerderijwinkel snappen dat, zij hebben daar ervaring mee. Ook VION is dat van plan. Maar nu moeten de boeren dat nog begrijpen: De omslag naar een vraaggestuurde markt.

 • Broes

  Ondertussen kan ik de flesjes zonder statiegeld afkomstig van Friesland-Campina uit het hooi peuteren. Hoezo duurzaam?

 • poldes

  Met bruut geweld de boer verplichten duurzaam(volgzaam onder de kostprijs) te produceren.
  waar in welke hoek worden wij gedrukt?

 • Ferm

  @Parel, dus op een overaanbodsmarkt een omslag maken naar een vraaggestuurde markt, met zoooooo'n plas melk. Zeker jammer dan dat die boeren het nog niet willen begrijpen, omdat ze zoals je zegt met veelal geen opbouwende reacties hier op de site komen.
  Je ziet hoe het met de legpluimveehouders gaat en in welk weer de varkenshouders varen. Dus melkveehouders; gewoon zo doorgaan, want alles komt goed als wij als boeren nu maar in willen zien dat we naar een vraaggestuurde markt moeten. Gewoon de sector het rafijn insturen, als Lemmingen.

 • koestal

  Alle koeien die nu buiten in de zon lopen een parasol opzetten met Friesland-Campina er op

 • koestal

  Friesland- Campina laat steeds meer de oren hangen ,naar de wensen van de natuurorganisaties en de burger

 • aarthamstra1

  Parel/Paysanne Mooi niet . MENGEN ZOVEEL DOOR ELKAAR dat het alles is behalve ZUIVEL. de meeste zuivel heeft niets met melk te maken.

 • Mozes

  @Paysanne #10 , er is een overaanbod aan auto's in de wereld, toch is er geen autofabriek die beter rendeert dan Mercedes.

 • Ferm

  @Mozes, waar het mij om gaat is dat om rendement/marge te halen als BOER, je een zo'n laag mogelijk kostprijs moet zien te hebben. Nou, dat is in Nederland ten opzichte van de andere landen moeilijk haalbaar. Vervolgens kun je je dan door kwaliteit proberen te onderscheiden van de anderen, maar dan moet je wel een draagkrachtige markt hebben voor zo'n grote plas melk.
  Zolang dat niet zeker is zou ik geen extra eisen erbij willen hebben als BOER.
  ZLTO-er Maarten Leseman twitterde vandaag nog dat verduurzaming uit de markt moet komen en niet door de overheid betaald moet worden.
  Mercedes weet dat er een markt voor hun is. Dat moeten we met de Foqes Planet melk nog maar afwachten.

 • alco1

  Door alle vervuiling in de wereld is er voor het kleine druppie wat Nederland produceert altijd plaats.

 • aarthamstra1

  Het mooie van Mercedes is dat ze dan ook een Mercedes leveren Beste Mozes ze hebben je melk minder en minder nodig opdat ze meer en meer vervangende producten in de weidemelk zuivel stoppen,DAT GAAT DE BOEREN DE KOP KOSTEN. Weide melk moet daarom net als Mercedes
  geen gekopieerde rotzooi zijn. Als je dat lukt geloof ik dat je wel eens gelijk kunt hebben.

 • Fermer

  Melk is melk, een Mercedes is geen Renault. De ene auto is qualitatief beter dan de andere, het gaat er niet om of het personeel wat de auto fabriceert elke 2 uur een pauze heeft of wel of geen koekje bij de thee krijgt, want daar betaalt men ook niks extra voor.
  Melk van FC is net zo 'gestript' als melk uit alle andere landen, het voeren van de koeien die de melk produceren kan in andere landen veel controleerbaarder en veiliger, omdat veel meer dan in Nederland eigen voederproductie op het bedrijf plaatsvind , zowel ruwvoer als krachtvoer.
  Ik las net dat van de 20 grootste zuivelbedrijven er 10 in Europa staan, waaronder de top 3. Het einde van het quotum in Europa zal dus welzeker wereldwijd een grote druppel op de melkproductieplaat geven want die 10 melkfabrieken zullen hun producenten niets in de weg leggen hun productie te verhogen, elke liter is kassa voor de fabriek. Tevens stonden in die top 20 al 2 Chinese melkfabrieken die het laatste jaar resp. 20 en 13 % gegroeid waren in melkaanvoer. Hoezo ze kunnen daar nog lang niet melken?

 • m.en.mh.miedema

  Belonen is heel simpel, iedere Focus punt extra is een cent bij de melkprijs op! Dan hebben we als lid leverancier tenminste ook nog wat aan die papieren schijn. Als dat niet te realiseren is dan toont dat de waarde aan van de zogenaamde kwaliteits eisen. Het lijkt wel alsof een groot deel van de beleidsmakers(zowel politiek als in bedrijfsleven) denkt dat als het op papier maar klopt alles in orde is. Zie nu bv weer een vervuiling van veevoer, dat kan toch niet,met Trustfeed/GMP???
  Kringloop/biodiversiteit/klimaatneutraal/eigen voederteelt,mijn bedrijf was met een hogere veebezetting dan nu 100% zelfvoorzienend in ruwvoer en zeker 75% in krachtvoer en bemesting totdat deze idiote mestwetgeving is ingevoerd. Een overschot aan kwalitatief slechter gras,veel meer krachtvoer aanvoer, mest afvoer en als gevolg veel meer kunstmest gebruik. Tel uit je (milieu)winst!FC gedraagd zich steeds meer als een verlengstuk van Den Haag.

 • alco1

  @Miedema. Het betalingssysteem is juist andersom. Voor de normale melkprijs heeft men alle focus punten nodig en bij minder punten korting. Kortom, de papieren schijn kost ons veel, maar geeft geheel geen garantie voor de toekomst. En wat het FC betreft zie ik ook het LTO steeds meer behorende tot de 'kliek'

 • koeboertje

  Dit komt in grote lijnen overeen wat deze winter/voorjaar besproken is op ledenbijeenkomsten niets nieuws dus.
  Kwaliteit moet steeds beter om onze hogere melkprijs te behouden , en afzet te garanderen .
  Maar ja, er zijn er ook nog die dat niet snappen.

 • aarthamstra1

  Koeboertje wat je ook moet snappen dat de WEIDE koeien melk (( NAAM)) misbruikt word om allerlei rotzooi te verkopen waar de boer geen vergoeding voor krijgt. Het gevolg is als dit niet stopt er minder en minder melk nodig is, om als fabriek toch meer en meer weidekoeien melk te verkopen. das lachen voor de fabriek en janken voor de boer.

 • Mozes

  @aarthamstra, jij denkt blijkbaar dat er een schaarste is aan weidemelk. In werkelijkheid is er een overaanbod. Het grootste deel van de weidemelk wordt verwerkt in standaard producten omdat er onvoldoende afzet is in weidemelkproducten. De boeren krijgen wel over alle weidemelk de weidemelktoeslag, ook de weidemelk die in standaard producten verwerkt wordt.

 • aarthamstra1

  Mozes DAT DENK IK NIET!!!! .je moet niet elke keer van alles beweren.
  Zeg toch ook niet dat jij denkt dat er een te kort aan stront is MOZES !!!!!
  Wat ik wel zeg is de de boerenbedrogorganisaties niet te vertrouwen zijn .
  Zij doen net als jij Veeeeel lullen maar niks zeggen. met een dikke blank??

 • alco1

  Kwaliteit is natuurlijk van het grootste belang. Duurzaamheid is van een heel andere orde en kan iedereen een andere uitleg aan geven.

 • koeboertje

  Aarthamstra 1 ben je soms tegen weidemelk gezien je reacties.
  Ik zie het zo, de meeste koeien lopen buiten , de publieke opinie wil koeien in de wei dan is het toch een inkoppertje om hier promotie voor te maken en ons imago zo te versterken maar jij ziet dat niet , en bent hier tegen ,kraakt het af, en wat bereik je ermee , ..

 • Ferm

  @Mozes, jij stelt in reactie #23, dat het grootste gedeelte van de weidemelk wordt verwerkt in standaard producten omdat er onvoldoende afzet voor is. @koeboertje #26 de publieke opinie wil koeien in de wei stel je, dus promotie hiervoor maken en ons imago verstreken is jullie devies.
  Maar als daar dus door de consument niet voor betaald wordt, maar de boeren hun kostprijs verhoogd zien, wat hetzelfde verhaal zou kunnen worden met de Focus-melk, waar willen we dan op aan?

 • koeboertje

  Paysanne de kostprijs wordt hier niet door verhoogd want het gros v.d. koeien lopen al buiten!
  En met focus planet kun je aan bepaalde onderdelen meedoen of niet je kunt dus kiezen wat het beste bij je past en dus per saldo het minste kost

 • aarthamstra1

  Koeboertje. Ben er niet tegen ,Maakt me eigenlijk niet uit.Je moet goed lezen, Heb het over de misbruik die de melkfabriek maakt .De melkfabriek verkoopt rotzooi dat zeker geen zuivel is .Onder de naam van weide koeienmelk . Begrijp me goed . Daar is de boer de dupe van, daar waarschuw ik voor . Met andere woorden ze verdienen door misbruik van de boer en zijn wei te maken, niet om de boer te betalen maar om hun eigen zakken te vullen. Als de consument dat door krijgt ,bedoel dat misbruik van de goede naam van weide melk is het net als in CHINA einde verhaal voor de Hollandse boer,Boer word wakker.

 • j.verstraten1

  ik zou wel eens willen weten van de reageerders hier, wie levert zijn melk aan fcdf? Als je al melk levert.....FCDF betaalt een bovengemiddelde melkprijs. Als je die in de toekomst wil blijven beuren zal er meer moeten gebeuren dan je melk zo goedkoop mogelijk in het winkelschap te krijgen. Daarnaast voorkom je welllicht situaties als de 4 dagen eis bij zeugen, de plofkip discussie en de toestand rondom de batterei kip waardoor de overheid van alles op je bord legt zonder meerwaarde in de keten. Maar blijkbaar worden we liever door de overheid gepakt dan door onze eigen coop. Ik zou zeggen, FCDF schaf de oprotpremie af en knikker die zeurders eruit. Mischien wil aware ze wel.

 • Fermer

  @koeboertje, groeien is toch het devies voor kostprijsverlaging, en met grotere koppels wordt beweiden wel een beetje moeilijker lijkt me. Is het dan niet groeien, beweiden en kassa, of groeien, koeien binnen en betalen? Overigens alleen een issue voor de onwetende Nederlander, heeft niks met kwaliteit te maken en voor export al helemaal geen voorwaarde. Bij foqus plan kiezen kan, dus alle melk bij elkaar en dan?

 • koeboertje

  Ik denk dat dit allemaal geen FC leden zijn j.verstraten 1,
  Op de FC ledenavonden hoor ik totaal andere geluiden dan hierboven

 • koeboertje

  Emmerei , wie zegt dat je moet groeien en dat dit kostprijsverlaging geeft?
  Er zijn hier in west nederland zat bedrijven met minder dan 100 koeien die goed de broek kunnen ophouden , en ook zat bedrijven met meer dan 200 koeien en volop weidegang.

 • koestal

  Straks komen ze van foques planet ook nog de kievitnesten en gruttonesten tellen, elk nest weer een punt.Sparen is weer in ,vroeger spaarden we punten van Douwe Egberts nu is het weer anders bij FC

 • koestal

  De milieufederatie heeft bij ons bezwaar aangetekend tegen de aanvraag van de NB vergunning,de aanvraag heeft al een paar duizend euro gekost,een NB vergunning is tegenwoordig nodig ,vraag je hem aan ,wordt ie geweigerd omdat we te dicht bij een natuurgebied wonen,ik zal me nog uitsloven om kievit- en gruttonesten te sparen .Zeg maar dag vogels,ga maar naar het onbemeste land van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ,waar overigens weinig voedsel voor jullie te vinden is

 • m.en.mh.miedema

  Ben wel degelijk lid van FC, maar wel een kritisch lid. Ben er ook niet van gediend om als een kleuter behandelt te worden door welke zuivelfabriek dan ook tav mijn produktie methode als er met de fysieke kwaliteit vd melk niks mis is. Veel van die zogenaamde duurzaamheids kenmerken zijn alleen maar slechter geworden door dit mestbeleid, laat ze zich daar maar tegen aan bemoeien. En dan de melkprijs, dat is er een van 30 jaar geleden (midden jaren 80, 85,5gulden cent/kg! bij Friesland, vonden ze toen overigens zelf ook nog te laag!!!)In dat opzicht heeft geen enkele zuivelfabriek/consument ook maar iets te eisen. Mensen die het heden niet begrijpen kennen de geschiedenis niet.

 • polsbroek

  Het word zo gebracht dat je alleen maar ja kan zeggen!!!!!!!!!!!!!

 • koestal

  Ik heb een groot deel van het land net over de weg liggen,moet bij weiden vaak met de koeien de weg over , ,heb dat in het verleden ook vaak gedaan,maar het begon in het laatst te vervelen toen ik laat in de middag de koeien ging ophalen en de weg moest afzetten,allemaal haastige automobilisten die van het werk kwamen en snel naar huis moesten,toeterende auto,s en scheldende automobilisten ,ik heb de koeien nu de hele zomer de koeien op stal het bevalt me prima en de koeien ook ,de bestuursleden van FC hebben vast een grote huiskavel en hebben daardoor 2 keer voordeel en hebben makkelijk praten over een ander en hebben de mond vol van duurzaamheid

 • cornelis 22

  Op de jongerendag een pakket van Fc gekregen driekwart plastic vooral bij Milner was de plastic dikker dan de kaas. Om uitleg gevraagd hoe dit te rijmen is met al hun duurzaamheid. Antwoord: Het is altijd een afweging die wij moeten maken. Schenk nog maar eens in zou ik zeggen.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.