Rundveehouderij

Nieuws 1224 x bekeken

Dit najaar voorstel certificering bio-melk

Driebergen – De Natuurweide heeft een werkgroep samengesteld om te komen tot aanvullende bovenwettelijke certificeringsmogelijkheden voor de biologische melkveehouderij.

De Vereniging van biologische melkveehouders in Nederland (de Natuurweide) wil het voorstel komend najaar aan de kleine tweehonderd leden presenteren. De thema's die aan de orde komen zijn biodiversiteit, diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en weidegang, energie, uitstraling erf en bedrijf en voer binnen regio.

De Nederlandse consument is de belangrijkste koper van de binnenlandse productie van biologische melk. Daarom is het volgens de Natuurweide van belang dat de productieomstandigheden zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de Nederlandse consument. Wetgeving voor biologische productie is echter vooral een Brusselse aangelegenheid. Nederland loopt ten opzichte van veel ander lidstaten voor, wat betreft zaken als weidegang en het terugdringen van het antibioticagebruik. Via het ministerie van Economische Zaken en Skal lijkt het praktisch gezien echter onmogelijk om de huidige wetgeving voor biologische productie aan te scherpen. Reden voor de Natuurweide om de mogelijkheden  te onderzoeken voor bovenwettelijke certificering. Door te wachten op een aanscherping van de Europese wetgeving zou de 'huidige voorsprong' uit handen worden gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.