Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelindustrie EU betaalt 12 procent meer

Montfoort - De gemiddelde uitbetaalprijs van de Europese zuivelindustrie is vorig jaar met bijna 12 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

In Nederland steeg de uitbetaalprijs nog harder, terwijl de Nederlandse zuivelindustrie ook in 2012 tot de beste betalers behoorde.

Dit blijkt uit de melkprijsvergelijking 2013, die LTO Nederland en de European Dairy Farmers hebben laten opstellen. In de vergelijking zijn de resultaten van zestien Europese zuivelbedrijven naast elkaar gezet. Ook zijn de uitbetalingen van het Zwitserse Emmi, van het Nieuw-Zeelandse Fonterra en van Amerikaanse melk klasse III (kaasmelk) in de vergelijking opgenomen.

Traditiegetrouw betalen het kleine Finse Hämeenlinnan en het Italiaanse Granarolo de hoogste prijzen. Op de plekken drie en vier volgen FrieslandCampina en DOC Kaas. FrieslandCampina verkleinde de afstand in uitbetaalprijs tot de koplopers fors, vooral dankzij de goede exportresultaten. Bij FrieslandCampina steeg de melkprijs ten opzichte van 2012 met 17 procent, terwijl die bij de nummers een en twee met slechts 2,5 en 2,8 procent steeg. DOC Kaas steeg van plaats nummer acht op de ranglijst omhoog naar plaats vier. Bij DOC Kaas steeg de uitbetaalprijs met 16,7 procent.

De uitblinker qua uitbetaling is het Belgische Milcobel. Dat wist de uitbetaalprijs vorig jaar met 26,3 procent te verhogen en belandde van de zestiende plek in 2012 op de vijfde plaats in 2013.

Het Scandinavische Arla deed het iets minder goed met een melkprijsstijging van 12,1 procent. Het Duitse DMK wist de melkprijs weer ruim bovengemiddelde te verhogen, net als Fonterra. Gerekend in euro's steeg de Fonterra-prijs in 2013 met 18,5 procent, in de eigen Nieuw-Zeelandse dollars gerekend steeg de melkprijs met 20,5 procent.

Opvallend is dat de Franse, Britse en Ierse zuivelindustrie het vorig jaar relatief slecht deed. De zuivelbedrijven uit deze landen daalden zonder uitzondering een aantal plaatsen op de ranglijst, ten gunste van bedrijven in Nederland, België en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.