Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

VS: Rusland produceert minder zuivel

Moskou - Het wil maar niet lukken met de Russische melkproductie, meldt het Moskouse bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw. In plaats van te stijgen, zoals gepland, gaat de productie verder omlaag. Dit jaar met 0,5 procent naar 30,5 miljoen ton, zo wordt verwacht.

Het Russische ministerie van landbouw wil de melkproductie juist verhogen naar 38 miljoen ton in 2020. Dat is een zware opgave, want sinds 2009 is de Russische melkproductie eigenlijk alleen maar gedaald. Een uitzonderingsjaar was 2012. Toen was er een kleine opleving. De productie nu is bijna gelijk aan die in 2004. Als oorzaak voor de dalende melkproductie wordt gewezen op de gestegen voerkosten, waar vooral kleinere melkveehouders op reageren. In Rusland wordt nog altijd 60 procent van de melk geleverd door kleine bedrijfjes en hobby-veehouders.

De gedaalde melkproductie resulteert in hogere melkprijzen voor de consument. Die reageert daar meestal op met een verlaging van de consumptie. Verwacht wordt dat zowel de melkconsumptie als de consumptie van kaas in Rusland zal dalen. De lagere eigen productie wordt naar verwachting niet gecompenseerd door een hogere import. Het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw voorziet dat de (West-)Europese kaasexport naar Rusland dan ook zal dalen. De West-Europese aanvoer was vorig jaar goed voor 60 procent van de import.

De export van boterolie naar Rusland zal naar verwachting wel toenemen, maar het valt moeilijk te zeggen waar de Russen de waar zullen gaan kopen.

Wit-Rusland blijft de belangrijkste leveranciers van zuivelproducten voor Rusland. Daarna volgt Oekraïne, maar de importen vanuit dit land staan onder druk door de politieke spanningen tussen beide landen.

Laatste reacties

 • koestal

  teveel bureaucratie en te weinig ondernemerschap

 • W Geverink

  Rusland is een slapende reus. Een land met gigantisch potentieel om behalve graan exporteur in de toekomst ook lage kostprijs zuivel exporteur te worden. En als de Russische melkveehouders net zoveel geld zouden krijgen uit moskou dan jullie krijgen uit brussel zouden daar de zaken er ook wat beter voor staan.

 • Oost Gelre

  Wie is W.Geverink en wie weet of hij /zij is opgegroeid in Groenlo

 • el

  Als de Russen toeslagen zouden krijgen zoals de west Europese veehouders, dan wordt dat zeer waarschijnlijk omgezet in vodka. Daardoor zal de productie nog verder afnemen.
  @Ottink ; niet iedereen die in Grolle geboren is blijft daar ook wonen.

 • bb40

  Ik heb ne vrouwe ut grolle, maar we hadden het over rusland melkvee houden is een cultuur ,als je met graan verbouwen iets minder kunt verdienen ipv 2x per daag tussen de koeien te lopen doen veel boeren dat .
  Dat is onze redding als Nederlandse melkveehouders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.