Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Quotum weg, meer melk en beter inkomen

Winterthur - Na afschaffing van de melkquotering en prijsondersteuning in 2009 is het prijsverschil tussen de Zwitserse melkprijs met de EU nagenoeg constant gebleven rond €12 per 100 kilo‎. Dat stelde ‎Stefan Hagenbauch van Swiss Milk Producers tijdens het jaarcongres van de European Dairy Farmers (EDF).

Tussen 2006 en 2011, toen er nog een federaal 'vangnet' voor de melkprijs was, steeg de totale melkproductie met ruim 8 procent. Tussen 2011 en 2014 slonk de Zwitserse melkplas met 1,6 procent, maar ze is altijd nog krap 7 procent groter dan toen de afschaffing van het quotum werd ingezet.

Het boereninkomen is na de afschaffing van het quotum gestegen tot gemiddeld zo'n €70.000 per jaar. Daarmee is het nu vergelijkbaar met dat van een geschoolde fabrieksarbeider.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Dat is toch wat een ongeschooldt boeren inkomen even hoog als dat van een geschoolde

 • johannesspook

  Zwitserland is een duur land,dus boerderij is duur en daar moet hij ook wat aan verdienen en de arbeider is geen eigenaar van de fabriek.

 • pepper1

  Voor 12 cent per liter meer wil ik ook wel met mijn koeien de heuvel op

 • agratax2

  Kelholt. Wat mij het meest stoort, is dat we het inkomen van een werknemer (zonder risico en investering) vergelijken met dat van een boer / ondernemer (met risico en grote investering). Het inkomen van de werkenemer bestaat uit vergoeding voor arbeid, bij de boer bestaat het inkomen uit vergoeding arbeid en vergoeding geinvesteerd kapitaal en reserve voor risico dekking). Het zijn dus 2 grootheden die niet even eenvoudig vergeleken kunnen worden zoals iedere 'wetenschapper' en ploliticus doet.

 • Gerd

  Hoeveel krijgt de Zwitserse boer voor de melk en hoeveel subsidie ​​zij bovendien ontvangt?
  Ik kan geen appels met peren vergelijken

 • Peterrrs

  agratax1. Je redenering is juist, maar de conclusie dat je die inkomens daarom niet kunt vergelijken niet. Er is niets op tegen om vast te stellen dat het inkomen van Zwitserse melkveehouders even hoog (laag) is dan dat van geschoolde werknemers in de industrie. En vervolgens kun je dan discussieren over de vraag of het terecht is dat boeren niet meer verdienen. En dan ga ik grotendeels met je mee in de redenering dat het niet terecht is.
  Wat ik gevaarlijker vind is dat de situatie in het kleine Zwitserland mogelijk zomaar wordt vertaald naar Europa. Je ziet het al aan het loon: in Europa verdient een geschoolde werknemer echt geen €70.000/jaar. Maar wat melkprijzen betreft: Zwitserland is geen partij op de markt, zoals Europa dat wel is. De conclusie dat garantieprijzen afgeschaft kunnen worden is straks door politici snel getrokken,al leert de geschiedenis dat die gevaarlijk is.

 • japke33

  denk niet dat het zo makkelijk is als hier verteld wordt. Ga zelf maar eens met je koppel de berg op ;)

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  De aap uit de mouw:
  Groepsgemiddelde van 300 melkkoeien.

  https://twitter.com/RBD47/status/482198689277288448/photo/1

 • landboer

  En daarmee verdienen ze maar 70000 euro?

 • agratax2

  De veehouderij in Zwitserland heeft niet alleen als doel -melk en vlees maken-. Het veel belangrijker doel is de alm in takt houden voor wandel en ski toerisme. Geen subsidie betekent geen veehouderij meer op de Alp en einde van de alpen weides en de ski pistes. Wie krijgt dus de subsidie? De veeboer of de toeristen industrie?

 • koestal

  Het is in Zwitserland een toeristische atractie,ook iets voor de werelderfgoedlijst

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.