Rundveehouderij

Nieuws 1548 x bekeken 3 reacties

Prijzen Goudse kaas steeds volatieler

Court St-Etienne - De prijzen voor Goudse (folie)kaas worden de komende jaren steeds volatieler. Voornaamste oorzaak is de sterke uitbreiding van de productiecapaciteit bij diverse Nederlandse bedrijven. Dit stelde zuivelanalist Kevin Bellamy van Rabobank International op het jaarcongres van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

Hij ziet de productiecapaciteit voor Goudse kaas toenemen van ongeveer 810.000 ton naar meer dan 965.000 ton per jaar. Dat is een uitbreiding met 157.000 ton ofwel ruim 21 procent. Bellamy neemt dan nog niet eens de uitbreiding van de productiecapaciteit bij FrieslandCampina mee. Dit bedrijf is verreweg de grootste producent van Goudse kazen en heeft de capaciteit ook flink vergroot, onder meer door modernisering en vergroting van de lijnen in Bedum, Marum, Workum en Balkbrug. DOC Kaas is van plan een tweede kaaslijn bij te bouwen, deels als vervanging van de oude fabriek in het centrum van Hoogeveen en A-ware bouwt een nieuwe grote fabriek in Heerenveen. Daarnaast vernieuwt en vergroot Cono de productiecapaciteit.

Bellamy ziet hierdoor meer volatiliteit in de markt ontstaan en extra noodzaak om nieuwe afzetmarkten te vinden. Goudse foliekaas wordt in elk geval meer een bulkproduct. Opmerkelijk genoeg ziet hij deze ontwikkeling niet in de markt voor mozzarella-kaas. Milcobel voltooit momenteel een nieuwe productielijn voor 50.000 ton mozzarella-kaas in Langemark. Dit volume komt bij de productievolumes die onder meer Arla in de voorbije jaren heeft neergezet.

Laatste reacties

  • joannes

    Ze zullen nog melk tekort komen!

  • koestal

    In Oost- Europa neemt de melkproductie af ,dus hier worden de volumes overgenomen,geen enkel probleem dus !

  • dineke

    Laat die kaas fabrieken zoals Leerdammer eerst maar een fatsoenlijke melkprijs betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.