Rundveehouderij

Nieuws 24 reacties

Nieuwe cao voor de zuivelindustrie

Utrecht - Vakbondsleden in de zuivelindustrie hebben ingestemd met een nieuwe tweejarige cao, die onder meer een loonsverhoging van 4 procent bevat. Dat maakte FNV Bondgenoten vrijdag bekend.

Daarnaast gaat ook de eindejaarsuitkering omhoog van 3 naar 3,5 procent. Dat gaat ten koste van de zogeheten vitaliteitsbijdrage, die in 2012 is ingevoerd. Dat was een bruto bedrag van 200 euro dat iedere september werd uitgekeerd. De loonsverhoging verloopt in twee stappen. Vanaf 1 april 2014 stijgt het loon met terugwerkende kracht met 2 procent en in april 2015 komt daar nog eens 2 procent bovenop.

De nieuwe cao geldt voor ruim 10.000 werknemers en loopt van 1 april 2014 tot en met 31 maart 2016.

Laatste reacties

 • ...............

  Denk dat ik al weet wie dit gaat betalen...

 • Zuperboer

  Is dit marktconform? Wie heeft inzicht in deze materie.

 • Demeter Griend

  .........
  Wij vragen liever bedrijfstoeslag aan.
  Laat de belastingbetaler dat maar betalen, want we hebben er recht op.

 • a3aan

  Hoi 16.21 ik weet wie dat gaat betalen?jij. Of wil je het zelf verwerken en vermarkten. Ieder zijn brood

 • frederik herman

  zuperboer, dit is absoluut niet marktconform. de zuivelsector had altijd al een hele beste cao!! . als ze de komende 2 jaar de melkprijs ook structueel 2% verhogen komt het wel goed !

 • Schaapje

  De 2 procent is net de inflatie. De melk moet vetwerkt worden door mensen op de werkvloer. Ze verdienen stukken minder dan de bazen van de zuivelbedrijven. En aan wie heb je het meest...

 • xw

  Dat gaan onze zuivelondernemingen betalen en het is deze mensen van harte gegund. Iedereen graag wat verder kijken dan het eigen boerenerf.
  vriendelijke groeten allemaal.

 • DairyKing

  Dankjewel 1209!, vergeet inderdaad niet dat de zuivel werkers 24/7 hun best doen voor de coöperaties!

 • Koen Franken

  Superboer , is het salaris van Kees 't Hart van 1,4 miljoen wel marktconform

 • Mozes

  @iemand, is het salaris van voetballers in de eredivisie wel marktconform?

 • koeboertje

  Al verdient t Hart 3 miljoen, ik heb er geen enkele moeite mee als FRC op dezelfde voet blijft presteren

 • tinus888

  @koeboertje ,het maakt geen pas naar het overige personeel

 • xw

  Ha koeboertje, dan zul jij de nieuwe zuivelcao (met oa. 2 x 2% salarisverhoging van harte toejuichen. Nee sterker nog, jij zult de salarisverhogingen aan de magere kant vinden (ik ook trouwens).
  Want als je kijkt naar o.a de winst van Vreugdenhil over 2013, die was 'gehalveerd' naar € 30.000.000,--, dan kan er volgens mij nog wel wat meer betaald worden aan hun werknemers. De winstverwachting van laatstgenoemde over 2014 is overigens weer positief (op naar de € 60.000,000,--) Ze bouwen in Gorinchem dan ook weer een leuk poederfabriekje er bij.
  Een salaris van € 3.000.000,-- voor 't Hart? De baas van een door de leden gefinancierde coop die de wind momenteel heel erg mee heeft zo'n salaris geven? Je getuigt van een niet bijzonder hoog moraal. In een schaars moment af en toe toch maar eens het eigen erf verlaten en jezelf toch maar eens maatschappij- breed orienteren op welke wijze we in deze samenleving in de huidige tijd tegen zulke zaken aankijken. Ik ben trouwens ook een koeboertje. Vriendelijke groet

 • daan1908

  Er zijn ook melkfabrieken die al jaren niet of te weinig presteren , wat mag het salaris daar dan zijn ? Of zit er misschien toch enig verband tussen salaris en uitbetaalde melkprijs ? Zo ja dan krijgen sommige , wat hun salaris ook is echt teveel .

 • joannes

  @Mozes wanneer we Managers met Voetballers gaan vergelijken zijn er grote verschillen. Meer verschillen dan overeenkomsten. Voetballers zijn individuen die hun vaardigheid in kunst kunnen vertalen en daarmee idolen worden. Voorbeelden, en agenten voor een ieder die mee wil liften op die bekwaamheid en daaraan verdient. Hun inkomsten komen met hun bekendheid, hun vaardigheid en vooral hun agent zijn in reclame en promotie acties. Managers daarin tegen zijn voor het leeuwendeel anonieme werknemers die met studie en interne promotie geselecteerd zijn naar een niveau waarmee ze beleid definiëren en verkopen aan burgers en aandeelhouders. Nu we weten hoe dat loopt; Juist op hun Hoogtepunt maken ze de grootste fouten. Denk aan Cees van der Hoeven of die Rabo top, en zo zijn er velen. En wie betalen dat? Inclusief gouden parachute? Precies aandeelhouders, en werknemers met hun baan of loonopslag. Behoorlijk verschillend met artiesten zoals Voetballers die iedereen graag ziet en wil volgen. Met of zonder Werk.

 • aarthamstra1

  Houd ze arm zei mijn collega altijd anders doen ze hun best niet meer. Hij had het dan over contract mesters. Daar moet ik nu aan denken .Een salaris dat tot hoofdzaak word bevorderd ,nodigt uit wat meer te genieten en minder te stressen.
  Of denk ik nu onmenselijk.

 • Mozes

  @1209 #13, Cees 't Hart heeft een winst afhankelijk inkomen. Als FC meer winst maakt beurt Cees 't Hart ook meer. Het gaat hierbij niet om de winst van 1 jaar maar om een middeling van meerdere jaren. Dit om te voorkomen dat er een korte termijn politiek gevoerd wordt.

 • Mozes

  @joannes, als we de amateurvoetballers meetellen hebben we in Nederland honderdduizenden voetballers, er zijn er echter maar een handvol goed genoeg om op wereldniveau te spelen.
  We hebben in Nederland ook tienduizenden managers, er zijn er echter maar een handvol goed genoeg om op wereldniveau te spelen.

  De moeilijkheidsgraad van leiding geven op wereldniveau wordt door het gewone volk in het geheel niet begrepen. Ik heb liever een goede tegen een hoge prijs dan een matige tegen een lage prijs.

 • joannes

  @Mozes, door te denken wat ze kunnen verdienen met de Onderneming, mis je het risico deel in, wat ze kunnen Verliezen met de Onderneming. Een Management funktie overnemen voor een jaar of vijf, soms meer, betekent vaak een beleid en een cultuur overnemen en continueren met een beetje bijschaven voor de problemen van die periode. Het Succes is bijna gegarandeerd wanneer het een goede onderneming is. Het risico echter, is dat de goede man zich vergist en iets over het hoofd ziet of gewoon dwars verkeerd doet. Gebeurt dit dan zijn er situaties zoals VION , AHOLD , EDAH, enz van destijds. Ze verknoeien dan veel kapitaal en verliezen voor de vele medewerkers en eigenaren waar ze een verantwoordelijk voor hebben. Een Voetballer echter, verknoeit alleen zijn eigen carriëre, en de coach heeft altijd vervangers die nb geodkoper zijn op de bank. Kortom onvergelijkbaar!

 • xw

  Mozes, je zult best een beetje gelijk hebben. Da's mooi meegenomen voor je. Maar het zal je misschien ontgaan, maar als gewone volksman voel ik mij gedwongen jou er op te wijzen dat jij aan discussievervuiling doet. Het is mij nl. niet helemaal helder wat die managers van jouw met een nieuwe zuivelcao te maken hebben. En die voetballers al helemaal niet. Kun je t.b.v. het gewone volk misschien nog iets over de nieuwe zuivelcao zeggen? Bijv. dat vanwege de goede zuivelmarkt er voor de mensen die het werk voor ons doen best wat meer in had mogen zitten?
  Want als het meerjarig resultaat van bijv. RFC zo'n hoog salaris voor de Ceo rechtvaardigt, zou dat voor de mensen die wat lager in de organisatie het werk voor ons doen toch ook moeten gelden? Vr.groet

 • aarthamstra1

  Mozes heb jij ooit wel eens van solidariteit gehoord . Bij jou is het alles is toegestaan als het de melkprijs maar verhoogd. De echte coöperatieve boeren gedachte . ??????

 • Mozes

  @1209, als een goede zuivelmarkt een reden in voor loonsverhoging dan is een slechte zuivelmarkt een reden tot loonsverlaging. Dan ga je een deel van het risico van de zuivelmarkt verhalen op het personeel.
  Het personeel heeft recht op een goede marktconforme beloning los van de fluctuaties op de zuivelmarkt. De fluctuaties op de zuivelmarkt zijn het risico van de leden-melkveehouders en niet van het personeel.
  Voor zover ik weet schijnt de zuivel-cao een goede cao te zijn.

 • Mozes

  @joannes, een voetballer die faalt verknoeit niet alleen zijn carrière maar ook het kampioenschap voor zijn club of voor Nederland.

 • joannes

  @Mozes, met het het verschil dat er altijd maar één team kan winnen en daar zit de cleu! Die ene goedbetaalde speler is diegene die de wedstrijd naar zijn hand kan zetten, met een grote kans op falen omdat het andere team óók op winnen uit is. Wanneer hij dat op een voetbal artistieke manier doet wordt hij spectaculair en krijgt hij de aandacht. Op die aandacht liften de adverteerders mee. Adverteerders die keuzes maken uit vele media vormen en vele (voetballers) alternatieven. En zulke voetballers zijn schaarser dan gepamperde Managers die de absolute macht krijgen om een hele onderneming te sturen in de goede maar soms ook de verkeerde richting. Zie http://www.nu.nl/politiek/3809986/voorzitter-aedes-schaamt-zich-corporatiesector.html

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.