Rundveehouderij

Nieuws 1757 x bekeken 1 reactie

Kalversector ontevreden over maatregelen GLB

Den Haag – De kalversector reageert ontevreden op de nationale uitwerking van het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De sector gaat door de hervorming van het systeem van directe inkomenssteun fors achteruit in de directe betalingen. Dit wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken compenseren door jaarlijks 10 miljoen euro uit te reserveren voor systeeminnovaties en verduurzaming van de kalfsvleesketen. Dijksma wil het sectorplan voor verduurzaming voor 2020 ondersteunen, maar daarvoor is een verdere concretisering van het plan volgens Dijksma wel nodig.
Henny Swinkels van Van Drie Group is positief dat Nederland erkent dat de kalversector onevenredig zwaar wordt getroffen door het nieuwe GLB. Hij is echter teleurgesteld in het budget dat beschikbaar wordt gesteld. "Omringende landen behouden 75 tot 50 procent van het budget van de kalversector voor deze sector beschikbaar. We zouden tevreden zijn als we ook 50 procent van het budget behouden, dat komt overeen met 25 miljoen euro per jaar. Nu wordt slechts 10 miljoen euro gereserveerd. Met dit budget gaat de sector in de volle breedte pijn lijden", zegt Swinkels. "Verduurzaming doe je pas als een sector bestaansrecht heeft. Dat is nu wel in het geding", zegt Swinkels. Over het instrumentarium en de voorwaarden die Dijksma stelt voor het beschikbaar stellen van het budget maakt Swinkels zich geen zorgen.  "Daar komen we wel uit", verwacht hij. "Onze inzet blijft dat het budget voor de kalversector maximaal halveert, zodat we een concurrerende kalversector kunnen behouden", aldus Swinkels.
Voorzitter Ger Koopmans van de LTO vakgroep Kalverhouderij maakt zich wel zorgen over het instrumentarium. "We hebben geld gevraagd en aangegeven dat we hier ook wat voor willen doen. Maar de borging hiervan is met dit voorstel te weinig concreet. We zouden graag het kwaliteitssysteem SKV verplicht stellen voor de hele keten, nu is het een privaat systeem en doet 98 procent van de kalversector mee. Maar in de nieuwe regels voor producenten- en brancheorganisaties staat dat kwaliteitssystemen niet algemeen verbindend verklaard kunnen worden", zegt Koopmans. Hij verwacht dat met de 10 miljoen euro best wat te doen is, maar dan moet er een juist instrumentarium bij zijn", vindt hij.

Eén reactie

  • mbm

    Deze tegemoetkoming is zwaar onvoldoende en weer typisch links- getint; alleen geld voor 'verduurzaming en innovaties'. Ben benieuwd in welke zakken dit geld terecht komt. De directe inkomensschade wordt geleden op het boerenerf. De integraties zullen het teruglopen van GLB gelden compenseren in de voergelden, waarbij een ijskoude sanering zal volgen en een ongelijke internationaal speelveld ontstaat. Stiekem zal dit de PvdA er wel aardig uitkomen, mooi in lijn met de opvattingen van haar vrienden bij de dierenbescherming. De tweede kamer zal moeten ingrijpen voor het te laat is.

Of registreer je om te kunnen reageren.