Rundveehouderij

Nieuws 17083 x bekeken 25 reacties

Grootste melkveebedrijf Canada in opspraak

Chilliwack – Het grootste melkveebedrijf in Canada, Chilliwack Cattle Sales gelegen in Brits-Columbia, is in opspraak na beelden van dierenmishandeling.

Op de schokkende beelden, die dierwelzijnsorganisatie Mercy for Animals tijdens een undercoveroperatie maakte, is onder meer te zien hoe werknemers de melkkoeien met voorwerpen als kettingen en stokken slaan en schoppen. Op het bedrijf staan meer dan 3.000 melkkoeien.

Jeff Kooyman, samen met zijn zes broers eigenaar van het bedrijf, spreekt tegenover lokale media van verschrikkelijke beelden. Hij laat weten niet van de misstanden op de hoogte te zijn geweest en mee te werken aan een door de dierenbescherming ingesteld onderzoek. De dierenbescherming vraagt om strafvervolging van de werknemers. Betrokken acht werknemers, een kwart van het totale personeelsbestand, zijn inmiddels ontslagen. Nieuwe maatregelen moeten dergelijke praktijken in de toekomst voorkomen. Zo komen er camera's in de stallen en wordt het personeel beter getraind.

De melk van Chilliwack gaat naar Saputo. De zuivelverwerker laat in een verklaring geen enkele vorm van dierenmishandeling te tolereren. De onderneming heeft haar zorg kenbaar gemaakt bij de brancheorganisatie en staat achter het ingestelde onderzoek.

Laatste reacties

 • Mozes

  3000 koeien met 32 personeelsleden en 6 broers is in totaal 38 man. Dat is 79 koeien per man. Produceren ze op dat bedrijf per man meer melk dan een Nederlandse melkveehouder?

 • farmerbn

  Ja, als op een Nederlands melkveebedrijf van 120 koeien naast de boer ook nog zijn vader en broer meewerkt en de klauwbekapper, koescheerder, stagiair, ZZP'er en loonwerker vaak aankomt. We doen wel stoer maar ook in Nederland is als je alles meetelt het aantal koeien per man niet erg hoog.

 • LUCTOR

  @ Mozes werken de gebr kooymans zelf ook op hun Farm?
  Denk het niet zolang de cijfers maar zwart geschreven worden komen ze niet zo vaak langs daar hebben ze hun manager voor en voor het land stal en melk werk lopen er ongeschoolde en goedkope krachten rond.
  Laten we eerlijk zijn hier dromen de meeste NL boeren toch ook van maar duurt nog twee generatie,s voor het hier zo ver is.

 • bellmonde

  Ik ben daar in 2005 geweest. Ze melken met een 72 stands buitenmelker.
  Ik vond verschillende video's waaronder deze, als je lange reclame kunt afwachten http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/chilliwack-cattle-sales-to-fire-8-workers-caught-on-tape-abusing-cows-1.2670098

 • flyinghollander

  Bellmonde als je ADBLOCK even installeerd heb je geen last van reclame.

 • alco1

  Laten we elkaar niets wijs maken. Iedereen heeft wel eens te maken met een zeer onwillige koe. Een stroomprikker is niet voor niets uitgevonden.
  Als eigenaar zo onwetend doen en je handen wassen in onschuld, is alleen maar jezelf verder in de nesten werken.

 • bellmonde

  flyinghollander, ik heb het geinstalleerd. Dwz 'ADBLOCK Plus' Dat haalt alleen de meest vervelende tegen. Eerst dat maar eens zien. Als het werkt alvast bedankt voor de tip.

 • info36

  @Luctor, 3 generatie's terug was het hier ook zo.
  Maar dat heeft uiteindelijk ook geen stand gehouden.
  Hoe groot of klein je ook bent, je zult zelf ook altijd aan de bak moeten!

 • Fermer

  @info36, het is nog steeds zo! De eigenlijke eigenaren van vele boerderijen geven ook in Nederland de manager, land- stal- en melkwerker slechts de aanwijzingen waarop geboerd dient te worden. Met een gem. schuld van +900.000- eurotjes kan de bank beslissen en alle werk door de goedkope werkkracht, de boer, laten doen.

 • koosy

  het zou beter zijn, dat je max. 50 biologische koeien mag houden.
  dan heb je geen werknemers meer nodig.
  koeienkappers, loonwerkers, etc. ook niet meer, want alles gaat vanzelf, tot bepaalde hoogte. Er is nl. minder werk, daar de koeien meestal buiten lopen.
  Vroeger werden de koeien ook niet gekapt, daar ze een 'gratis douche kregen tussen het natte gras. mest uitvaren was ook niet nodig. Dus je hebt ook minder investeringen. Mais telen is ook niet nodig, want van gras kunnen de koeien ook beter leven; ze worden ouder, zodat je minder jongvee hebt. Zodat je extra verkoop heb van je jongvee, en /of extra slachtopbrengst.

  domme boeren, die dit niet begrijpen.
  100 jaar geleden was het beter voor het welzijn vd. koeien. niet vd boer want die moest zich kapot werken, zonder machines.

 • agratax2

  koosy. Jouw voorstel is zo slecht nog niet, zij het dat gastarbeiders goedkoper zijn goed geschoold personeel van de loonwerker en koeien pedicuur. Er zijn in Nederland inderdaad boeren die zonder direct personeel en machines meer dan 100 koeien verzorgen. Hun hele machine park bestaat uit een melkmachine en voercombinatie met eventuele mestmixer. De rest is loonwerk. Deze mannen werken zich niet dood en hebben geen materiaal dat bij het verlaten van de dealer 20 % minder waard is dan op het erf van deze dealer. Zij zouden wel eens gelukkiger kunnen zijn dan de boeren met een hele machine trein.

 • Jan van het Zand

  Een koe is een topsporter en die heeft een topbegeleiding nodig om tot topprestaties te komen. Dat weten bijna alle boeren wel, en daar handelen ze ook naar.
  Excessen zijn er overal, en daar leven de media van. Slecht nieuws verkoopt goed. En waar de werkende mens slecht behandeld wordt, daar zal het dier er zeker niet beter behandeld worden.

 • Gullef

  @koosy, 100 jaar geleden stonden de koeien nog op de grup, is dat beter?

 • Mozes

  @koosy #10, ik ben onder de indruk van jou landbouweconomische en veeteelttechnisch inzicht. Hoe oud ben jij? En op elke school zit je?

 • geen boer

  @koosy, 100 jaar geleden stonden koeien op de grup; TB, MKZ, Auzjeski etc. tierden welig. Het dierwelzijn was vele, vele malen slechter dan nu. Mens-welzijn trouwens ook.

 • Elevage

  OK, @koosy is wel heel erg aan het overdrijven, maar de kern is volgens mij dat je met minder vee, zelf meer controle hebt, en daar is wat voor te zeggen. Mits je met dat aantal vee dan ook je boterham kunt verdienen, belegde boterham wel te verstaan.

 • LUCTOR

  Wat was er vroeger verkeerd aan koeien op de grup? Je ziet nu toch ook dat er verschillende stal systemen zijn en ontwikkeld worden ben niet meer de jongste en heb met de grup gewerkt en weet voor 100% dat de soort koe die we toen hadden het beste bij die koe paste, want vergeet niet de huidige koeien zijn gefokt op het systeem.
  De reactie van @koosy is zo slecht nog niet.
  @Mozes aan jouw spelling te zien heb jij ook geen universitaire opleiding genoten ''de winter landbouw school?

 • mvbharkink

  Zou toch geweldig zijn als we het met een stuk of 25 koeien verdienen konden!! Hupsakee omhoog die melkprijs en met de benen op tafel!!!

 • Fermer

  Wanneer we als boeren samen een front vormden en vormen, zouden we best met 25 koeien een goede boterham, belegd en wel, hebben kunnen en nog steeds kunnen verdienen. Iedereen zegt dat 100 jaar geleden de koeien en de mensen (ik zou het trouwens andersom formuleren) slechter af waren. Inderdaad waren de mensen toen zeker slechter af, maar de koeien? Met tegenwoordig 2,5-3 lactaties gemiddeld, hoge dierenarts kosten en topproducties is ook nog niet het je van het. En de mensen? Nu gemiddeld veel minder uren werken, een loonstijging die je voor onmogelijk houdt, pre-pensioen en AOW, vakantie-geld en tijd en ga zo maar door. Alleen wij boeren hebben ons precies de andere kant op ontwikkeld door ons tegen elkaar uit te hebben laten spelen en we hebben ons voor de kar van een heel leger voorlichters en verkopers laten spannen. Alleen maar groter voor minder geld.

 • Mozes

  In Bulgarije en Roemenië hebben boeren 25 koeien of nog minder. Dit zijn dan ook tegelijk de landen met het laagste welvaartsniveau.

 • alco1

  @emmerei. Ik respecteer je zeer, maar ik zie steeds dat: 'De wens de vader is van je gedachte'.
  En het voorbeeld is weer iets wat je zelf als boer voor je eigen in moet vullen. Jezelf onderscheiden van de rest is het enigste wat telt, of dit nou is met hoge levensproductie, lage hypotheek, lage veearts rekening of zeer functioneel werken.

 • Fermer

  @alco1, je moet het doen zoals het je goed lijkt. Ben je tevreden, dan is het goed. Maar er zijn zo weinig mensen tevreden. Soms terecht, vaak onterecht, vind ik. Het hoge welvaartsniveau, wat heeft dat ons nu eigenlijk als gewone burger gebracht, Mozes? Een normen- en waarde(n)loze samenleving, ieder voor zich, allen, zelf vele kamerleden, aan de joints met hennip, die met onze landbouwkennis opgefokt is tot harddrug en als het even kan maar graaien. Een welvaartsland ten koste van ons aardgas, opgemaakt en erdoor gedraaid, een land zoals Saoedi-Arabie, welvaart door de delfstof te vergelden. Ik begrijp het wel, maar ik zou graag veel anders zien en geef wat ideeen, verder niet.

 • LUCTOR

  @emmerei De welvaartsmaatschappij heeft ons omgevormd tot verwende en afgunstige wezens die de kloof tussen arm en rijk steeds groter maakt met het contrast dat er meer armen zijn en bij komen.
  Het welvaarts niveau dat we nu kennen zal verdwijnen de voortekenen zijn er al we stevenen af op het niveau van de jaren 30 maar dan met een eigentijdse setting.

 • w1888

  Het is natuurlijke de grootste bull-shit dat die eigenaar hier niks van af wist... Zulke probleem gevallen zullen ook met 3000 koeien op moeten vallen, koeien met een ketting om de nek uit een carrousel trekken is al helemaal van de zotte. Dit soort filmpjes gaan de hele wereld over en brengt schade aan de gehele Canadese sector. Vooral wanneer die organisatie daar beweerd dat dit het geval is bij alle, in hun ogen: factory farms.

 • duinker1

  Twee jaar geleden ben ik op het bedrijf van de familie Kooiman geweest in Chilliwack. Het zijn gewone, hardwerkende veehouders met een heel groot bedrijf, waar alle zeven broers dagelijks in de stallen en op het land werkzaam zijn. Het melken in een caroussel voor 72 koeien gaat dag en nacht door. Wij vonden dat het er allemaal heel rustig en vriendelijk toeging in de melkstal.
  De mannen die in de film voorkomen zijn allen leden van dezelfde nachtploeg. Geen van de zeven broers maakt deel uit van deze ploeg. Ik kan me niet voorstellen dat wat er in de film te zien is de dagelijkse praktijk is op dit bedrijf. De veeartsen die het bedrijf bijna dagelijks bezoeken bevestigen dat. Wij hebben geen gewonde of schichtige koeien gezien. We zijn in alle stallen geweest en hebben met de familie gesproken, het zijn veehouders in hart en nieren. Het bedrijf wint regelmatig prijzen op fokveedagen.
  natuurlijk is er iets mis gegaan. Maar het bedrijf werkt mee aan het onderzoek, en treft drastische maatregelen. Het bedrijf en de familie verdienen in ieder geval niet de bakken stront die nu over hen heen komen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.