Rundveehouderij

Nieuws

Europese export melkpoeders en boter sterk in de lift

Brussel - De Europese export van melkpoeders en boter is in de eerste vier maanden van dit jaar sterk gestegen. De uitvoer van mageremelkpoeder is zelfs bijna geëxplodeerd. Dit wijzen althans de jongste cijfers van het Europese milk market observatorium (MMO) uit.

De export van mageremelkpoeder steeg van ruim 128.000 ton in de eerste vier maanden van 2013 naar bijna 213.000 ton in dezelfde periode van dit jaar. Dat komt neer op een toename van de uitvoer met 66 procent. Belangrijke afnemers waren China en een reeks landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De export van vollemelkpoeder steeg eveneens hard. Van dit productie werd in de eerste vier maanden van het jaar zo'n 30 procent meer verkocht, ofwel goed 33.000 ton. Ook de export van boter, lactose en weiproducten groeide sterk. De kaasexport bleef min of meer stabiel.

Opmerkelijk was dat de importen van boter en kaas ook erg snel toenamen. De boterimport groeide van ruim 11.000 ton in de eerste vier maanden van 2013 naar ruim 26.000 ton in dezelfde periode dit jaar, vooral doordat er weer veel Nieuw-Zeelandse boter de EU binnenkwam. Daarnaast werden enkele honderden tonnen Amerikaanse boter ingevoerd. De kaasimport steeg met name door extra invoer vanuit Nieuw-Zeeland, Australië en Noorwegen. De kaas vanuit de eerste twee landen is vooral bedoeld voor industriële verwerking.

Uit de Europese handelscijfers blijkt ook dat Nederland vorig jaar fors minder kaas binnen de EU zelf heeft verkocht. In totaal gaat het om zo'n 66.000 ton, ofwel 11 procent van de totale EU-export in 2012 (584.200 ton). Ondertussen steeg de invoer van kaas met 5 procent naar ruim 276.000 ton. In de eerste vier maanden van dit jaar is de kaasinvoer vanuit andere EU-landen met 3 procent gedaald, maar is ook de export naar bestemmingen binnen de EU met 10 procent, ofwel ruim 10.000 ton teruggelopen. Over de Nederlandse kaasexport naar bestemmingen buiten de EU zijn nog geen cijfers gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.