Rundveehouderij

Nieuws 1713 x bekeken 3 reacties

DOC Kaas houdt voorschot stabiel

Hoogeveen - DOC Kaas houdt de voorschotmelkprijs over juni gelijk aan die over mei. Leden ontvangen bij een leverantie van 700.000 kilo per jaar een prijs van €36,67 per 100 kilo. Bij 1,1 miljoen kilo is de melkprijs 42 cent hoger.

De kaasmarkt heeft zich in de voorbije weken sterk hersteld, maar ligt volgens directeur Marc Ligthart nog steeds op een laag niveau. Voor de zuivelmarkt als geheel ziet hij een stabilisering. Vandaar dat de voorschotprijs nu gelijk blijft.

De verhoging van de garantieprijs die FrieslandCampina eerder deze maand bekend maakte, strookt niet met de prijsdaling op de markt voor zuivelproducten. Daar moeten veehouders zich dan ook niet op oriënteren, geeft Ligthart aan.

De stabilisatie van de melkprijs betekent dat de vet- en eiwitprijzen op achtereenvolgens €3,46 en €6,94 per kilo blijven staan.

DOC Kaas heeft in de voorbije weken kazen verscheept naar bestemmingen in Noord-Afrika. Het is het eerste resultaat van de commerciële samenwerking met Hochwald Foods. DOC Kaas werkt hard om de export verder te versterken. Het is de eerste taak van de nieuwe commercieel directeur Tom Groot. Eerder werkte die bij FrieslandCampina kaas.

DOC Kaas blijft een belangrijk deel van de kaas naar Rusland exporteren. Een aandachtspunt voor melkveehouders is in dit verband dat ze veel langere wachttijden moeten aanhouden na het gebruik van tetracyclines bij hun vee. De eisen hiervoor zijn recent stevig aangescherpt. Nog niet alle veehouders zijn daar op ingespeeld, merken zuivelfabrikanten aan de hand van melkcontrolegegevens.

Laatste reacties

  • joannes

    En nu de vraag, wat heb je liever? Een FC die je door een Prijsdip heen helpt met ¨gespaarde¨ reserves of ¨geleende¨ kredieten op de toekomst, of.... een DOC die haar beleid en verkoop organisatie aanpast op die nieuwe markt omstandigheden? Geef mij DOC maar want dan weet ik waar ik aan toe ben en de DOC Directie óók. Lage prijzen doen pijn en moeten zo snel mogelijk voorkomen worden, erop anticiperen met reserves of kredieten verminken de marktprijzen waarop boeren zouden moeten sturen.

  • Mozes

    OK @joannes, jij bent blij met 36 cent, ik ben blij met 42 cent.

  • koestal

    haha,zo is iedereen weer blij

Of registreer je om te kunnen reageren.