Rundveehouderij

Nieuws 779 x bekeken

Runderen langdurig beschermd tegen Schmallenbergvirus

Lelystad - Volwassen runderen blijken langdurig beschermd tegen het Schmallenbergvirus. Uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut blijkt dat 80 procent van de onderzochte koeien op een melkveebedrijf 24 maanden na introductie van het Schmallenbergvirus (SBV) nog steeds virusneurtraliserende antistoffen hebben. Na de besmetting met het blauwtongtype 8-virus in 2008 werd eenzelfde langdurige immuniteit gezien.

Bij kalveren die via de biest van hun geïnfecteerde moeder antistoffen binnen kregen bleken de antistoffen na vier tot zes maanden verdwenen te zijn. Jongvee en koeien die na de infectieperiode 2011-2013 zijn geboren zijn daardoor wel vatbaar voor het virus. Met name omdat het virus volgens het CVI zeer efficiënt blijkt. Het virus is in staat om binnen een bijna immune kudde de toch vatbare dieren te besmetten.

Er is een vaccin tegen SBV beschikbaar. Het CVI adviseert kalveren niet in de periode van maternale bescherming te vaccineren, omdat de natuurlijk opgebouwde immuniteit de vorming van antistoffen kan blokkeren. Vaccineren van kalveren is daarom pas zinvol op een leeftijd vanaf zes maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.