Rundveehouderij

Nieuws 2878 x bekeken

FrieslandCampina wil joint-venture met Huishan Dairies

Amersfoort/Shenyang - FrieslandCampina voert exclusieve gesprekken met het Chinese Huishan Dairy Holdings over een gezamenlijk dochterbedrijf voor de productie en verkoop van kindervoeding in China.

Dit hebben beide bedrijven bekend gemaakt. Bij Huishan Dairies is voorafgaand aan het nieuws de handel in de aandelen van het bedrijf even stilgelegd op de beurs in Hong Kong. Beide bedrijven verwachten de gesprekken binnen afzienbare tijd af te kunnen ronden.

De beoogde joint-venture moet kindervoeding van hoge kwaliteit gaan produceren op basis van Chinese melk. Huishan Dairies brengt de melk in, FrieslandCampina de kennis. Beide bedrijven zetten daarnaast hun eigen bestaande kindervoedingsactiviteiten ieder voor zich voort. Het Friso-merk van FrieslandCampina krijgt de positie van een 'premium' merk. De productie van deze voeding blijft exclusief in Nederland plaatsvinden. De joint-venture biedt FrieslandCampina de mogelijkheid om ook op langere termijn babyvoeding en andere zuivel in China te blijven verkopen.

Hoe groot de joint-venture moet worden, kan FrieslandCampina nog niet zeggen. Daarover zijn nog gesprekken gaande. Om deze reden is ook niet te zeggen hoeveel de Nederlandse zuivelonderneming zou moeten investeren in de gezamenlijke onderneming. Ook wordt nog gesproken over de precieze verhoudingen binnen de op te zetten joint-venture: wordt het precies 50/50 of krijgt een van beide toch een meerderheid van de aandelen?

De woordvoerder van FrieslandCampina meldt wel dat de onlangs afgesloten nieuwe en hogere kredietfaciliteit niets met de op handen zijnde investering in China te maken heeft.

Huishan Dairy Holdings is gevestigd in de noordoostelijke provincie Liaoning en is een toonaangevende zuivelonderneming. Het is ook het meest verticaal geïntegreerde zuivelbedrijf in China. Het is actief vanaf de teelt van luzerne en veevoersupplementen tot aan de verkoop van zuivelproducten onder het merk Huishan. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van naar schatting zo'n 350 miljoen euro. Huishan beschikt over zo'n  30.000 hectare landbouwgrond,  voor de teelt van luzerne en andere voeders. Ook exploiteert het meer dan 50 melkveebedrijven. Die herbergen niet alleen de grootste melkveestapel Jersey-koeien van China, maar ook de op een na grootste stapel Holstein-koeien van het land.

FrieslandCampina en Huishand kennen elkaar al iets langer en werken al succesvol samen bij de productie van (plantaardige) koffiecreamers.

Of registreer je om te kunnen reageren.