Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

ABN Amro: hooguit stabilisatie melkprijs

Amsterdam – ABN Amro verwacht dit jaar hooguit een stabilisatie van de melkprijs, zolang aanbodverstoringen uitblijven. Dat schrijft de bank in zijn jongste marktvisie.

Op termijn is het fundament voor de melkprijs volgens de bank solide. De wereldwijde vraag blijft jaarlijks tot 2021 gemiddeld met 2,2 procent groeien, terwijl het aanbod dit met moeite kan bijbenen. Wel noemt ABN de vraagontwikkeling op de korte termijn onzeker. In diverse regio's heeft de hoge melkprijs voor vraaguitval gezorgd en er is twijfel over de economische groei van China.

De bank gaat ervan uit dat kopen of leasen van melkquota in Nederland voorlopig aanhoudt. Bedrijven die nieuwe stallen hebben gebouwd of hun veestapel hebben uitgebreid, willen verder blijven melken. Deze investeringen kunnen echter tot het moment van afschaffing van de quota volgend jaar niet worden terugverdiend, wat de financiële positie van melkveehouders raakt. Voor melkveehouders is het volgens de bank zaak om management en investeringen om te buigen van techniekgedreven naar rendementgedreven. Daar valt ook het managen van fluctuaties in melkprijs, voerprijzen en mineralenstromen onder. De vrije marktwerking levert de melkveesector over aan de grillen van de internationale melk- en voermarkt en het inkomen wordt afhankelijk van factoren waar de boer beperkt invloed heeft.

Melkveehouders staan volgens ABN voor de uitdaging om zowel de ruwvoeropbrengst per hectare als de conversie van voer in melk te verhogen.

Laatste reacties

 • frederik herman

  marktvisie noemen ze dat ! kan elke mv houder op zn vingers natellen toch . visie is in drie maanden erg bijgesteld. vertel maar hoe het er het komende jaar en het jaar erop voor staat ,dat is visie! stem daar je financieringsfiat op af.

 • gvanlaar

  stem je financiering zo af dat je gemiddeld goed uit komt. ene jaar mischien wel geld te weinig maar ander jaar geld over. niet investeren met een mooie rekening courant maar sparen en bufferen voor mindere jaren dat is toekomstvisie!

 • mag

  het verzekeren tegen prijsschommelingen in de markt betekend niets anders dan de termijnmarkt op gaan. En wie krijgt daarvoor provisie?
  De bank.

 • joannes

  Precies @mag, en wanneer je belang hebt bij verzekeren moet je dat doen wanneer de prijzen voldoende hoog zijn, niet wanneer ze dalen. Je betaald zo 2x: de daling + de lagere opbrengst prijs op de termijnmarkt.

 • koestal

  als je je gaat verzekeren tegen prijsschommeling ,ben je eigenlijk geen ondernemer meer,kun je net zo goed ambtenaar worden

 • landboer

  juist!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.