Rundveehouderij

Nieuws 5310 x bekeken 11 reacties

Paniekverkopen drukken kaasmarkt

Doetinchem – De prijs voor foliekaas is in de voorbije weken keihard naar beneden gegaan. Volgens de laatste berichten zijn al partijen foliekaas voor €2,40 tot €2,50 per kilo van de hand gedaan.

Daarmee heeft de notering sinds de piek begin november vorig jaar zo'n 36 procent aan waarde verloren. Het einde van de prijsdaling is bovendien nog niet in zicht.

De vermelde prijzen liggen bovendien dichter in de buurt van het prijsdal in 2008/2009, toen foliekaas €2,00 tot €2,10 per kilo noteerde dan bij het langjarige gemiddelde van de foliekaasprijs.

De sterke daling van de notering wordt veroorzaakt door meerdere factoren, zoals de zeer hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa en de verwerkingsproblemen bij een aantal grote melkpoederfabrikanten, maar de voornaamste oorzaak is de malaise op de grote Russische markt. Vorig jaar werd eerst de Duitse kaasindustrie getroffen door Russische invoerbeperkingen. In enkele stappen ging Rusland nagenoeg helemaal dicht voor de Duitse zuivel. Daardoor bleef veel Duitse kaas noodgedwongen op de Europese markt. Via een omweg ging het soms alsnog naar Rusland.

Met het oplopen van de politieke spanningen rond Oekraïne draaide Rusland een aantal Europese exporteurs de duimschroeven verder aan, maar ook daalde de koers van de Russische roebel. Die kelderde zo ver dat de Russische koopkracht serieus werd aangetast, dus minder konden kopen. Bovendien moesten diverse exporteurs flinke verliezen nemen op hun exportcontracten, tenzij de het risico daarop hadden ingedekt.

Mogelijk komt de prijsdaling op de kaasmarkt tot stilstand als de melkaanvoer weer iets daalt en/of als de verwerkingscapaciteit bij de poedermakers toeneemt. De melkpoederprijzen zijn nog relatief goed gebleven. Veel hangt echter ook af van de Russische markt. Gaat die tijdelijk of voor langere tijd dicht, zoals velen vrezen, dan is het leed op de kaasmarkt nog niet geleden.

De vrees voor dit scenario speelt ook een rol bij de snelle kaasprijsdaling van dit moment. Producenten en handelaren proberen versneld van hun oplopende voorraden af te komen, nu het nog kan. Dat dit nu geld kost, wordt dan meer voor lief genomen. Beter nu kortdurende pijn (hopelijk) dan later zeurende pijn.

Russische markt

Rusland was vorig jaar de derde exportmarkt voor Nederlandse kaas, na Duitsland en Frankrijk. Bovendien was het een snel groeiende markt. In 2013 werd volgens gegevens van het Productschap Zuivel ruim 61.000 ton kaas naar Rusland verkocht met een waarde van meer dan 231 miljoen euro. In 2012 bedroeg de uitvoer naar Rusland nog 39.000 ton, met een waarde van 142 miljoen euro. Ook voor andere zuivelproducten zoals boterolie en melkpoeders is Rusland een belangrijke markt.

Laatste reacties

 • koestal

  heel jammer

 • BO(skabout)ER

  dit gaat kaasfabrieken als DOC zeer hard treffen! Hopen dat het mee gaat vallen!

 • veenboer

  Dus domme boeren oogkleppen op en na 1-4-2015 melken als een gek.......leer nou toch eens dat je met minder voor een betere prijs meer verdiend.........

 • steenbok1

  collega s, niet zo negatief, komt allemaal goed, zal gemiddeld wel meevallen, en ja dat dit melkprijs dit hoge niveau niet vast kan houden wisten we toch allemaal?

 • veldzicht

  Inmiddels is de kostprijs voor de boeren ook fors hoger geworden,
  belastingen, milieu en dieren wel zijn en allerlei andere troep rijzen
  de pan uit,die boeren hebben ,n beetje geld dus ze kunnen het wel betalen,iedereen probeert een graantje mee te pakken,tot de prijs een beetje zakt en je er achter komt dat je (weer) niks verdient.

 • richard3

  Dit is een bullshitverhaal van Klaas. Klaas, welke bronnen heb je? En om hoeveel foliekaas gaat het hier? Verkrijg jij je informatie van handelaren die baat hebben bij een lagere prijs? Antwoorden graag!

 • klaas.van.der.horst1

  Beste heer Weerdes,
  Ik ga u mijn bronnen niet verklappen, daar helpt geen gemopper tegen. Ik verzeker u echter dat het geen bullshit is. U zult er vanzelf wel achter komen als u het niet van mij wilt geloven. Het zou ook helpen als u zich enigszins in de context verdiept: Rusland, roebelkoers, politieke onrust, grote melkproductie, tekort aan alternatieve verwerkingscapaciteit....

  met vriendelijke groet

 • koestal

  De roebel is gekelderd,dat zegt genoeg over de kaasexport naar Rusland,je beurt minder !

 • dayo

  en de grenzen zijn/gaan dicht naar rusland, dan beur je niet minder maar dan beur je niets en blijf je met de kaas zitten...

 • botervloot

  IK ZEI LAATSTE AL DAT MEN NIET MOET SCHRIKKEN DAT DE MELKPRIJS DIT JAAR MET 10 CENT DAALT.

 • alco1

  Als dit jaar het melkquotum afgeschaft was, wat zou men dan schreeuwen dat we niet zonder kunnen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.