Rundveehouderij

Nieuws 1377 x bekeken 1 reactie

Europees Melkmarkt Observatorium online

Brussel – Een Europees Melkmarkt Observatorium (MMO) houdt sinds woensdag de zuivelmarkt in de gaten. Het instrument is door Eurocommissaris Dacian Ciolos in het leven geroepen in het licht van de afschaffing van de melkquotering op 31 maart 2015.

Het observatorium moet de Commissie helpen ontwikkelingen op de zuivelmarkt op de voet te volgen. Ook moet het de sector helpen wennen aan de nieuwe marktomstandigheden na een periode van dertig jaar quotering. De informatie die het MMO verzamelt, wordt gepubliceerd op een website.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, is niet onverdeeld positief over het nieuwe instrument. "Het voegt weinig toe aan het bestaande instrumentarium dat de Commissie ter beschikking heeft, ofwel het vangnet waar al afspraken over zijn gemaakt." In Nederland ligt volgens hem de informatievoorziening ook nu al op een goed niveau. Hij kan zich wel indenken dat dit in met name recent toegetreden lidstaten minder goed is geregeld. Als het MMO al actueler marktinformatie kan verzamelen, blijft het volgens Romijn de vraag wat de Commissie daar mee kan doen. "We hebben gekozen voor een vrije markt. Het moet niet zo zijn dat het MMO gezien wordt als halffabricaat om een nieuw zuivelbeleid in het leven te roepen."

Voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Dirk Jan Schoonman, ziet het MMO wel degelijk als opmaat voor meer, het liefst een flexibele regulering van de markt. Hij denkt aan productierechten voor bijvoorbeeld de duur van een half of heel jaar. Ook moet het MMO volgens hem leiden tot nieuwe maatregelen om te kunnen ingrijpen als het mis gaat in de markt. Een melkprijs van 22 cent, als vangnet, noemt hij een lachertje.

Eén reactie

  • Fermer

    Ben benieuwd hoe één en ander in de praktijk zal gaan uitpakken. Het is toch een beetje van twee walletjes eten lijkt me.

Of registreer je om te kunnen reageren.