Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:8 apr 2014

Daling aantal derogatiebedrijven blijft beperkt

Doetinchem - Tachtig procent van de veebedrijven kiest voor een derogatie. Daarmee lijkt het percentage slechts beperkt af te wijken van vorig jaar. Toen koos 83 procent voor een derogatie. Dat blijkt uit een enquête op Boerderij.nl.

In totaal 2.200 bedrijven vulden de enquête in: 88 procent daarvan is rundveehouder, 4 procent varkens- of pluimveehouder en 8 procent akkerbouwer. Van de 1.920 bedrijven waarvoor derogatie een keuzemogelijkheid is, wil 83 procent zich in 2014 opnieuw aanmelden. Daarbij geeft 58 procent van 1.200 bedrijven aan niet te voldoen aan de eis van minimaal 80 procent grasland. Ruim de helft van deze bedrijven wil dat oplossen door bouwland om te zetten in grasland. 28 procent gaat bouwland verhuren en 12 procent wil meer grasland gaan huren. Ruim een kwart kiest voor andere maatregelen of heeft nog geen idee.

Van de bedrijven die reageren op de vraag over meer of minder mais verbouwen, kiest ruim de helft voor evenveel mais als in 2013 en een derde voor meer mais. Een op de drie bedrijven in deze groep moet door zijn keuze wel meer mest af voeren.

Voor 1.920 bedrijven is derogatie een optie. In 2013 koos 83 procent daarvan voor derogatie. Binnen dezelfde groep kiest 80 procent in 2014 ook voor derogatie. Dat is, ondanks strengere voorwaarden, een kleine daling. In totaal 42 procent van de derogatieaanvragers zegt te voldoen aan de aangescherpte norm van minimaal 80 procent grasland. De helft van de derogatieaanvragers zegt evenveel mais te gaan verbouwen als vorig jaar, slechts 17 procent wil minder mais gaan telen en een op de drie zelfs meer.

Voor 1.920 bedrijven die reageerden op www.boerderij.nl was derogatie een optie. In 2013 koos 83 procent voor derogatie.

Binnen dezelfde groep kiest 80 procent in 2014 ook voor derogatie. Dat is ondanks strengere voorwaarden een kleine daling.

42 procent van de derogatieaanvragers zegt te voldoen aan de aangescherpte norm van minimaal 80 procent grasland.

De helft van de derogatieaanvragers zegt evenveel mais te gaan verbouwen, slechts 17 procent minder en een op de drie meer.

Eén reactie

  • koestal

    Boeren hebben weinig te kiezen ,ze staan met de rug tegen de muur

Of registreer je om te kunnen reageren.