Rundveehouderij

Nieuws

Samenwerking DeLaval en Aeres Praktijkcentrum

Dronten – Het Aeres Praktijkcentrum Dronten en DeLaval Benelux gaan samenwerken op het gebied van praktijkonderwijs. Er komt een gezamenlijk programma voor zowel de training van medewerkers van DeLaval als studenten van groene onderwijsinstellingen.

Het bestaande melkveebedrijf wordt daartoe, naast een melkrobot, uitgerust met geavanceerde managementapparatuur. Hiertoe behoren de online celgetalmeter OCC, activiteitsmeter en de Herd Navigator, een soort van mini-lab dat gezondheidsgegevens geeft over de individuele koe. Naast deze apparatuur wordt alles aangestuurd via één managementsysteem, waardoor de veehouder volledige controle heeft over de bedrijfsprocessen. Voordeel is dat het bedrijf op afstand gemanaged kan worden waardoor studenten ook vanuit school gegevens kunnen halen. De veestapel wordt uitgebreid van 90 naar 140 melkkoeien. De bedoeling is om de helft van de koeien in een traditionele melkstal te melken, en de andere helft met behulp van de robot die volgens planning eind dit jaar wordt geplaatst.

Ook komt er een tweede melkveebedrijf bij. De bouw start in juli en duurt ongeveer een half jaar. Er komt een potstal voor 80 melkkoeien. Deze koeien worden dag en nacht beweid zolang de weersomstandigheden dit toelaten. Het streven is om de koeien in het voorjaar te laten afkalven.

Het Aeres Praktijkcentrum Dronten beschikt over meerdere faciliteiten op het gebied van de melkveehouderij en akkerbouw die worden ingezet voor zowel mbo- als hbo-studenten en het bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.