Rundveehouderij

Nieuws 1124 x bekeken 1 reactie

Scheten veroorzaken geen stalexplosie

Wageningen - Rundveehouders hoeven niet bang te zijn voor explosies in de stal als gevolg van koeienscheten. Dat zeggen onderzoekers van Wageningen UR.

Vorige week ontplofte in Rasdorf (D.) een stal waarbij de politie aangaf dat methaan uit koeienscheten de oorzaak zouden zijn. De Nederlandse onderzoekers geven echter aan dat nagenoeg alle methaan (98 procent) die de koe produceert, de koe verlaat via de bek.

Daarbij komt dat voor een gevaarlijke situatie de concentratie methaan in de lucht 16 procent moet zijn. Deze concentraties komen op stal echter niet voor. In Nederland komt het methaangehalte in de lucht onder normale omstandigheden niet boven 50 ppm. Dat is 0,08 procent van de onderste explosiegrens. Het volume van de stal en de ventilatie voorkomen dat de concentratie hoger wordt.

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijker dat de explosie zich heeft voorgedaan als gevolg van gasophoping in de mestkelder. Wellicht dat schuim op de mest, waarin de methaan gevangen zit en mixen van mest in combinatie met onvoldoende ventilatie in de kelder de methaanconcentratie tijdelijk sterk verhoogde. Explosie van methaangas uit schuimende mest en tijdens mixen zijn wel vaker in het nieuws. Het is niet voor niets dat er aandacht wordt gevraagd voor goede ventilatie als veehouders mest gaan mixen.

Eén reactie

  • koestal

    maar pas altijd op met vuur of slijptollen

Of registreer je om te kunnen reageren.