Rundveehouderij

Nieuws 1496 x bekeken 12 reacties

Herkomst verboden stof geen reden voor herzien inhouden premie

Den Haag – Het feit dat chlooramfenicol in stro en mais zit, is voor staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw geen reden om niet uitgekeerde slachtpremies aan een vleeskalverbedrijf alsnog uit te keren. Dat blijkt uit een brief aan het bedrijf, die ook naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Bij het vleeskalverbedrijf werd bij een controle van de Algemene Inspectiedienst in 2003 een minimale hoeveelheid chlooramfenicol aangetroffen bij een kalf. Dit leidde op basis van Europese regelgeving tot korting op de Europese premie. Voor het bedrijf betekende dit een schadepost van 250.000 euro.

Uit recent onderzoek van de Wageningen UR blijkt dat stro en mais van nature chlooramfenicol bevatten. Omdat stro en mais tot het rantsoen van de kalveren behoort, vindt het veebedrijf Borger vleesproductie dit een verklaring voor de aanwezigheid van de stof bij het dier. Het bedrijf wil hierdoor alsnog aanspraak maken op de premie.

Dijksma zegt dat het voor de wetgeving geen verschil maakt hoe de chloofamfenicol in het dier terecht is gekomen. De norm van 0,30 microgram per kilo werd overschreden omdat er 0,31 microgram werd aangetroffen. De herkomst van de stof doet niet terzake, evenmin of het bedrijf een verwijt gemaakt kan worden.

Het bedrijf voert al jaren een juridische strijd over de premie.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Hoe rechtlijnig kun je denken!.

 • ae-ea

  Dit is te erg om waar te zijn.

 • minasblunders1

  Zo werkt een dictatuur nu eenmaal.

 • w v gemert

  Staatsecretaris tegen landbouw. Hoe ziek kan je zijn.

 • Jaap39

  Hoe betrouwbaar is zo'n monstername eigenlijk?
  Bedroevend eindresultaat.

 • boerderij12

  Dijksma laat haar ware gezicht zien

 • landboer

  Zo word een ondernemer in Nederland behandeld! Zie van Hattem, je word gewoon om een onbenulligheid waar je niets aan kan doen kapotgemaakt! Van de zotte!!!

 • Marco22

  Dijksma´s agenda wordt nu steeds duidelijker. Gaweg landbouw!

 • politiek

  Een vreemde berederering. Ten tijde , ook ongeveer in die jaren van de structurele jarenlange hormoongeruiken ,met o.a. 17 beta oestradiol , werden op duizenden bedrijven wel gewoon subsidies uitbetaald en mocht het vlees in de voedselketen blijven. Het betreft chemisch groeihormoon , niet aangemaakt door het dier en waar een absolute o,oo waarde voor geld. Sterker nog als het toegediend is aan dieren mogen ze al niet meer in de voedselketen komen. Dit geheel losstaand of er testwaardes van bewuste hormoon in het vlees zit. Per direct dient er een melding te gebeuren naar Brussel conform E.G. wetgeving.
  Ik denk dat Sharon Dijksma het correct zit. Als het over voedsel veiligheid gaat is creatieiteit niet toegestaan om het te verdoezelen. Ook de agrarische sector spant zich behoorlijk in om overal excuses voor te vinden i.v.m voedselveiligheid. Veel beter kan gewoon open en tranparant zijn en streven om een duurzaam en veilig product te produceren

 • Sjaak

  Dit bedrijf heeft al een schadepost van 250.000 euro door 'slechts' een korting op de Europese premie...?!

  Ben toch wel benieuwd, hoe dat straks met het nieuwe GLB gaat uitpakken....
  Geldt overigens ook voor de melkveehouderij, die ook nog denkt te concurreren op de wereldmarkt met deze kostprijs...wordt spannend:)

 • politiek

  Bewust vleeskalverbedrijf mocht blijkbaar de uitslagen in 2003 bij het kalf van chlooramfenicol wel ontvangen. In dat jaar zijn ook meerdere onderzoeken gedaan op mijn bedrijf , opdracht zowel gegeven door de Overheid als mezelf. Factuurkosten bijna 7000 euro voor mij. De uitslagen heb ik ondanks zeer veel herhaalde pogingen nooit mogen ontvangen. Alle uitslagen raakte zoek of is vernietigd.

 • porky 1

  dijksma is van de partij van de afbraak

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.