Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Boete voor Britse vee-exporteur na schapendrama

Dover – De Britse vee-exporteur Channel Livestock en haar directeur zijn door de rechtbank in Dover veroordeeld tot een totale boete van 22.800 euro voor hun rol in een dramatisch verlopen transport van schapen naar de haven van Ramsgate. De directeur kreeg tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Twee Franse vrachtwagenchauffeurs werden bij verstek veroordeeld en horen over een maand welke straf ze krijgen.

Channel Livestock vervoerde in september in twee vrachtwagens meer dan 500 schapen naar de kleine haven aan de Zuid-Engelse kust, een tocht van enkele honderden kilometers. In Ramsgate zouden ze geladen worden op een vrachtschip van een Nederlandse reder. De Britse dierenbescherming RSPCA, die dergelijke transporten scherp in de gaten houdt, ontdekte dat twee schapen gewond of verlamd leken te zijn. De inspecteurs gelastten daarom alle schapen uit te laden, wat in de kleine haven grote problemen opriep. In de chaos kwamen enkele schapen in het water terecht waarbij er drie verdronken. Daarnaast werden er nog eens 43 'uit welzijnsoverwegingen' ter plaatse afgemaakt.

De rechter achtte de beklaagden schuldig aan het veroorzaken van onnodig dierenleed. De directeur van Channel Livestock had al eerder schuld bekend. Directeur Mark Rolfe van de plaatselijke inspectiedienst was blij met de veroordeling: ''Als handelaar of transporteur ben je wettelijk verantwoordelijk dat het welzijn van de dieren verzekerd is en als een handelaar dat niet kan garanderen dan kan hij zich beter op de handel in karkassen richten.'' Ook de RSPCA, die de zaak op gang had gebracht, toonde zich tevreden. Directeur Gavin Grant, een verklaard tegenstander van de export van levend vee: ''We hebben nu gerechtigheid terwijl de verschrikkelijke aard van deze handel naar buiten is gebracht.''

Laatste reacties

  • ...............

    ..en als de schapen niet uitgeladen waren, wat was er dan gebeurd?
    Volgens mij minder dode schapen.

  • schoenmakers1

    de regels voor dierwelzijn zijn zo dat ze enkel het welzijn aantasten, heb zelf al vele malen meegemaakt dat als de transporteur zich niet aan de regels houdt het voor de dieren veel beter is, maar geen enkele dierliefhebber die hier iets om geeft, deze willen enkel de veehouderij naar de klote helpen

Of registreer je om te kunnen reageren.