Rundveehouderij

Nieuws

Aanscherping importeisen kalveren

Zeist - Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft de eisen voor import van kalveren uit Polen en Litouwen verder aangescherpt vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Kalveren uit Litouwen en Polen buiten het risicogebied mogen alleen op een Nederlands vleeskalverbedrijf worden opgezet als op het betreffende bedrijf geen varkens aanwezig zijn. Eerder besloot SKV al de import en opzet van kalveren uit de risicogebieden niet toe te staan.

Voor kalveren uit Polen en Litouwen die uit de niet risico-gebieden worden geïmporteerd, gelden diverse aanvullende voorwaarden. Zo mogen de dieren niet aanwezig zijn geweest op een controlepost of verzamelplaats in de risicogebieden. Het paspoort van ieder kalf uit Polen en Litouwen moet digitaal aan SKV worden verstrekt. De vleeskalveren worden rechtstreeks vanaf de verzamelplaats naar de vleeskalverhouderij getransporteerd en per vervoerseenheid in één keer gelost. De voorwaarden van SKV zorgen voor kanalisatie van de kalveren. SKV beoogt hiermee het risico op Afrikaanse varkenspest te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.