Rundveehouderij

Nieuws 12474 x bekeken 74 reacties

Garantieprijs keldert met €3,75 naar €30,65

Amersfoort - FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor december met €3,75 per 100 kilo.

Daardoor komt de melkprijs bij een jaarhoeveelheid van 700.000 kilo uit op €30,65 per 100 kilo melk. Over november werd nog €34,40 betaald.

Gemiddeld over het hele jaar komt de voorschotprijs bij 7 ton uit op €39,19 per 100 kilo. Dat is 25 cent minder dan de gemiddelde voorschotprijs over 2013. Lange tijd zag het er naar uit dat het gemiddelde voorschot dit jaar hoger zou komen te liggen dan over 2013, maar de sterke verlagingen in de laatste maanden hebben dat perspectief gekeerd. Genoemde prijzen zijn exclusief btw en gelden na aftrek van 5 cent per 100 kilo contributie voor Zuivel NL.

De daling van de garantieprijs is het gevolg van de verwachting dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in december verder zullen dalen, zo stelt FrieslandCampina. Wereldwijd blijft het aanbod van melk hoog als gevolg van gunstige weers- en productieomstandigheden. Tegenover deze observatie staat dat de vraag naar zuivel stagneert en dat de Russische boycot van EU-landbouwproducten marktverstorend werkt op de afzet en prijsvorming van zuivelproducten.

In de daling van de garantieprijs per december met €3,75 is een negatieve correctie verwerkt van €1,25 als gevolg van te hoog ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven in oktober.

In december wordt voor het eiwitwaarde €5,0196 per kilo betaald, voor vet €2,5098 en voor lactose €0,5020. Over geheel 2014 komt de garantieprijs uit op €39,30. In 2013 bedroeg de garantieprijs €39,45 en de totale melkprijs op €42,49.

Laatste reacties

 • steenbok1

  kom op collega s,, nu niet weer een klaagzang

 • Trot

  Kunnen ze zelf geen prijs maken af kijken en een maand later nog abuis hebben goed bezig

 • Katrijn van Dalen

  @'trot In juni met een positieve correctie was daar anders geen probleem mee...

 • alco1

  @steenbok1 Hoe moeten we jouw woorden nu weer interpreteren?Sadistisch, opbeurend en/of uitlachend.

 • ohzo

  Is allemaal niet zo fraai allemaal. Wordt een tijdje op een houtje bijten.

 • rmw

  Was te verwachten, daalt nog wel verder...

 • Trot

  Annejoy ook in juni want de grote kan toch zelf prijs bereken ook op school keken de domme bij de slimme

 • Gerd

  Zelfs de DMK neemt de prijs van 2 cent terug op 29cent in december - hebben gekeken na de grote zuivelfabrieken ? We hebben het in onze handen.

 • Piet, Midden-Europa

  Zo'n paar jaar geleden hoorde je nogal eens zeggen (geschreven werd het ook) kostprijsverlaging door produktieverhoging !!! Het is te hopen dat de opbrengst-melkprijs niet onder 25,- euro per 100 kg zakt !!! Want dan wordt het hoog tijd dat ik de PRODUKTIE GA VERLAGEN !!!!!

 • W Geverink

  @Piet. Jij kan doen wat je wil want wat je in je eentje ook doet, het haalt niks uit. Wat de boeren kunnen doen is zorgen dat de kostprijs zo laag mogelijk is. Ook is het verstandig om jezelf niet te diep in de schulden te steken zodat je in ieder geval nog kunt stoppen als de verwerkers uitkomen met wurgcontracten.

 • Knipko

  Lekker uitbreiden allemaal en zo gaat de markt kapot. Overproductie in varkens , kippen enz en iedereen gaat lekker door in NL. Zijn de sector aan het kapot maken met zijn allen.

 • hortensia

  wat blijft er nog over per ltr. hoeveel moet je dan nog melken voor een modaal inkomen miljoen ltr.?

 • Koen Franken

  Nu komen diegene welke het voor een lage kostprijs kunnen melken bovendrijven , maar die een veel te groot machinepark heeft en een melkstal welke maar voor 2/3 deel bezet is zijn het eerste aan de beurt , en dit kan nog wel eens vlugger gaan als menigeen denk .
  Ket kon niet op heeft men lange tijd gedacht .

 • janoenema@hetnet.nl

  Mede doordat de landbouwprijzen goed waren heeft landbouw NL weer uit de crisis weten te halen en dat economisch weer enigzinds de goede kant op gaat, laat men de prijsvorming fors inleveren,dan zal ongetwijfeld ten koste gaan van onze nog zwakke economie (jammer)

 • gjcamps

  Kunnen we met de kerst wel lekker echte boter eten voor 85 cent per pakje. Dit is toch de marktwerking die veel boeren willen, niets mis mee. En ja als je te luxe investeringen gedaan hebt dan betaal je die voortaan zelf en niet door extra aftrekposten bij de fiscus.

 • koestal

  Het zijn de donkere dagen voor kerstmis,de boeren en tuinders moeten de boycot door Rusland betalen

 • alco1

  @GJ Camps. Dit is niet de marktwerking die boeren WILLEN, maar zoals het geschied als je maar een paar landen kunt remmen.
  Een waterbak die honderden gaten telt stroomt gewoon leeg als je maar een paar gaten kunt dichten.

 • steenbok1

  alco, mijn opmerking is opbeurend bedoeld, afgelopen jaar goede melkprijs gehad en de voor uitzichten zijn ook goed.

 • haam

  waar zijn die banken waarzeggers met hun mooie pakken gebleven dat de melkprijs niet verder zou zakken struisvogels geworden ????

 • jan007

  Als je niet uitbreid red je het ook niet. Als je ook in de toekomst een levensvatbaar bedrijf wilt houden zul je moeten uitbreiden ik denk dat je 100% achter de kerntaak van het bedrijf moet staan.Wisselende prijzen horen toch bij de markt.

 • hoving1

  Knipko,ik denk er net zo over. Meer werk en zorgen,en geen verdiensten!
  Een onhoudbare situatie.

 • jan007

  haam wat maakt dat uit wat de bank voorspelt. Je verkoopt je melk toch niet aan de bank

 • kleine boer

  word net als met aardappels en andere vrije handel we zullen ook ooit 60ct gaan beuren en ooit 10ct en daar moeten we aan wennen das alles. De 1 wend er sneller aan as de ander. Quotum kopen de de 1 wel de ander een beetje en weer een ander helemaal niet en wijs maar aan over tijdje hebben we allemaal 10milj quotum.....wat we niet volmelken dan...

 • dommelje

  de glastuin is al aan de beurt 50% techinisch failliet, let op al de grote jongens zonder grond (brabant) moeten opletten want die komen in de problemen , grondwaarde gaat dalen want niemand koopt met 30 cent dus wordt de financiering ruimte kleiner

 • gjcamps

  @alco1, een echte ondernemer ziet dit als een kans. Marktwerking is prima en ja soms moet je een tijdje voor niets werken. Financiele buffers en een lage kostprijs zijn belangrijk om te overleven, dit kan met of zonder eigen grond. De concurrent is echter niet je buurman collega boer maar een andere regio in de EU of daarbuiten. De overheid en je melk verwerkings fabriek bepalen in grote mate hoe concurrerent je internationaal bent.

 • 200113528

  daling valt toch mee of is dit niet de maand dat de wintertoeslag eraf gaat

 • Koen Franken

  Heb het al meerdere malen gelezen hier , ook bij mij in de buurt staan er nogal wat stallen half vol , dit kan naar mijn idee alleen maar kostprijs verhogend zijn .Ken geen enkele andere sector die de stallen maar voor een gedeelte vol zet als de melkveehouderij .

 • Edje2

  spannende tijden!!!!!!!!!

 • Sjaak

  Even relativeren...

  Er is ook een tijd geweest, dat we blij waren dat de melkprijs weer gestegen was naar EUR30,65...

 • Knipko

  Je moet de kostprijs laag houden op je bedrijf, grote bedrijven redden het ook niet allemaal.
  Voorbeelden genoeg die failliet zijn gegaan en niet teveel naar de banken luisteren.
  Volgens mij, moet naar je eigen gezonde boerenverstand luisteren en daar ben je ondernemer voor en je niet door een bank laten leiden.

 • boeren

  Wat denken wij dan, wat de bodem zal worden van de melkprijs???
  Of is dat vloeken in de kerk.
  Ik hoop zelf, dat het niet al teveel verder zal zakken.

 • jan007

  Boeren dat is de prijs wanneer jij zegt voor dit geld lever ik niet meer.
  Ik denk dat er met 20 cent nog net zoveel aanbod is dan nu

 • steenbok1

  die prijs gaat echt over enkele maanden weer stijgen

 • japke33

  Dit wilden we toch zo nodig, quotum er af en melken! Want er zou alleen maar meer vraag naar melk komen. En dan vooral vraag uit Nederland, want daar hebben ze zulke goede melk (door alle regels en verplichtingen).Het quotum is er nog niet eens af, en de bouwers beginnen hem aardig te knijpen. (en ik ook hoor, en heb niet eens op de groei gebouwd) Nou de vaarzen beginnen straks af te kalven, dus komt er nog meer van die beste melk. Ben benieuwd wat de melkprijs dan gaat doen ;) Kon alleen maar stijgen volgens sommigen. Waar is de rabobank nu, en wat zegt LTO? Die hoor je nu niet meer.

 • alco1

  Japke. Snap je #17 ?

 • leo,s vriend

  Frank Kanters, liever een halfvolle stal en geen voeraankoop of mestafzet dan een volle stal met tonnen aan kosten voor voer en mest.

 • Koen Franken

  leo,s vriend , je vergeet er 1 ding bij te vertellen en dat is de hoge melkprijs die je dan had ontvangen . Je zal het zien gebeuren dat volgend jaar bij een melkprijs van 25 cent die stallen WEL vol staan . M.a.w , wel voeraankoop en mestafzetkosten , maar GEEN opbrengstkosten .
  Kan toch nooit !!

 • Koen Franken

  Frank Kanters , makkelijker kan je het toch niet uitleggen .

 • afm

  de stoelle dans kan beginne

 • alco1

  Frank en Arie. Als de melkprijs slecht is blijven de stallen halfvol en bij goede prijzen KASSA.

 • Mels

  Nee Alco. 3x niks is nog steeds niks. Als r niet verdiend wordt maar t geld kost moet t anders en gaat er echt niet meer gemolken worden. Of je dan 100 of 200 koeien hebt maakt niet uit. Die stalkosten zijn de enige kosten die direct dalen. Aan de andere kant staan de meerkosten van die 100 extra koeien. Ga der maar es aan rekenen.

 • gjh

  niet zo klagen jongens volgens keesje romijn valt het wel mee.

 • ruben1979

  Over heel 2014 een garantieprijs van 39.30, ga mij niet vertellen dat er nu al financiele problemen zijn. Volgens mij kan dat maar op twee manieren.
  Of veel te waar gefinancierd, of financieel mis manegmend.

 • mtseshuis

  @Arie: Met een goed machinepark en genoeg grond kan je niks overkomen als de melkprijs een jaartje 27 cent is. Leuk is het niet, maar het scheelt in ieder geval dikke loonwerkrekeningen en voeraankopen. Stallen met dikke financieringen voor verdubbelingen in aantal die komen dan driedubbeldwars op de koffie, wel flinke rente+ aflossingskosten en geen netto melkgeld als de (voer)e kosten eraf zijn, dat schiet (niet) op. Verder is het eenvoudig, als dit jaar geen buffer gebracht heeft heb je niks te zoeken in de melkveehouderij.
  Wij hebben machinepark flink vernieuwd en een super jaar achter de rug, nogmaals leuk is het niet en als er maar geen mkz of iets dergelijks komtin 2015, zien wij het best goedkomen allemaal!
  Maar ga de varkens en kippenboeren niet aachterna met die idiote groeifratsen, want die tekenen uiteindelijk je doodvonnis! Gelukkig kan een koe van brok alleen niet leven, dat blijft altijd de bottle neck!

 • mtseshuis

  Zou overigens wel zo netjes zijn voor FC als ze die idiote plannen voor FocusPlanet2015 in de vriezer zetten, net als de inhoudingen daarvan en voor de weidegang premie. Dat is je reinste diefstal van eerlijk verdiend melkgeld. Laten ze maar extra uitkeren vanuit de prestatietoeslag voor de weiders en punenverzamelaars!
  Zelf zijn ze niet half zo 'duurzaam', maar wel de boeren dat opleggen met de immer dezelfde opmerking ' de markt vraagt het' bullshit!

 • vanWijnbergen

  @ arie manders, het kan misschien wel eens gebeuren dat de boeren met veel eigen mechanisatie juist meer lucht hebben bij een lage melkprijs. De machines koop je in goede tijden, wat ook een belasting voordeel heeft. En met lage melkprijs krijg je geen rekening van de loonwerker ....

 • vanWijnbergen

  @ mtseshuis je bent me net voor!

 • Piet, Midden-Europa

  @W Geverink, u begrijpt waar het om gaat! Wat ik geschreven heb in de #9 reactie was eigenlijk een schot voor de boeg, om die Hyper-actieve melk-producenten wakker te schudden. Goed we zijn allemaal markt-afhankelijk en die (vraag en aanbod) kan niemand Voorspellen !!!!! In het gunstigste geval kunnen Prognoses gemaakt worden of (...) (?) bovendien is NL niet het enigste land wat MEER PRODUCEERT !!! Daar ligt het PROBLEEM !!! De hele Wereld produceert meer en de Vraag is niet toegenomen !!!

 • alco1

  @Piet. DE wereld produceert meer vanwege de goede prijs van de laatste jaren.
  De Hypers komen er vanzelf wel achter.
  Hoe groter het aantal koeien,des te lager het aandeel eigen vermogen en daar zit de bottleneck.

 • japke33

  @Alco1, ik snap de logica niet. Als er straks geen remmingen meer zijn gaat volgens jou de melkprijs niet zakken? Hoe kan dat?

 • Piet, Midden-Europa

  Dat heb je goed gezien @alco1 !!! Maar met name de Agrarische sector in NL maakt sich schuldig aan overdreven en zeer riskante Financieringen!!! Nu de melkprijs onder de 30 cent dreigt te gaam zullen/kunnen velen binnenkort bezoek krijgen van de Interim-Manager

 • alco1

  Japke. Natuurlijk gaat de melkprijs dan zakken. Maar zoals zo vaak al gezegd. Bij een paar landen die moeten beperken, blijft de marktwerking gewoon in stand. ( Teveel aanbod bij hoge melkprijs en bij lage melkprijs krimpend aanbod, met als gevolg dus weer hogere melkprijs) Alleen als je de hele wereld kunt contingenteren kun je iets afdwingen, maar dat is helaas UTOPIE.

 • veldzicht

  Toch vreemd,iedereen zegt de melkprijs zakt om dat het quotum er af gaat,maar nu is het er nog en zou de melkprijs toch in de benen moeten blijven. dat de melkprijs de laatste jaren zo hoog was komt niet door het melkquotum maar door toevallige wereld wijde omstandigheden.

 • piggy

  varkens en kippen groeifratsen? Wij hebben nog steeds rechten jullie niet
  hoeveel koeien zijn er het afgelopen jaar niet bijgekomen? wat is dat dan van 60 naar 480 en als ik dan de boerderij leest dan moeten alle koeien stallen maar groter, ga dan nu niet lopen zeuren als de melkprijs zakt leer er mee te leven zoals de varkens en de kippenhouders

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @veldzicht! Het is de markt (vraag/aanbod) die de prijs bepaalt !!! Maar, ook dat speelt een grote rol ; er zijn nu bijna geen landen meer in de EU die ver onder hun Quotum produceren !!! De meesten produceren erop of er boven !!! Bovendien is de melkproductie buiten de EU ook gestegen !!! Daar hebben de Profeten van RFC en Rabo te weinig rekening mee gehouden

 • alco1

  Piet. Het quotum is nooit een goede prijs afdwingende maatregel geweest. Het is meer een systeem van hier minder en daar iets meer. Een soort nivellerings-- systeem.
  Hoe RFC en RABO er anders mee moeten rekening houden begrijp ik niet. Wat moeten ze dan doen?

 • p.g.pronk

  gewoon quotum rustig volmelken tegen zo laag mogelijke kosten
  daarna stoppen met leveren tot 1 april
  medio maart wordt het dan wel erg droog in de fabrieken vermoed ik
  het heeft met deze prijs toch geen zin om door te melken (melkprijs gelijk aan heffing)
  moet je eens zien hoe snel de M prijs kan stijgen
  moeten er niet te veel van die fanaten zijn die TOCH leveren

 • japke33

  @allemaal, melkpremie is binnen vandaag! Zeer aangename verrassing, in deze tijd.

 • Piet, Midden-Europa

  Beste @alco1, voorzichtiger zijn en de producenten/melkveehouders niet gek maken !!! Met het gevolg dat den ene bang is dat hij achter blijft ten opzichte van den andere. Angst in de vorm van gezichtsverlies, is een slechte RAADGEVER !!! Wij moeten zelf rekenen/kalkuleren en dat niet aan anderen overlaten !!! Adviseurs gaan uit van algemene theorie-en en prognose's. Niemand kan de toekomst voorspellen, daarom moet elke boer/agrarier/ondernemer, hoe zij/hij zich ook noemen wil vanuit haar/zijn persoonlijke bedrijfsomstandigheden berekenen hoe de productiekosten zo laag mogelijk blijven !!!

 • alco1

  Piet. Producenten/melkveehouders niet gek maken.
  Boeren zijn zelf vaak gek. Een zoon werkt op de bank. Ze lenen tot hier en niet verder, maar dan proberen boeren het bij een concurrent. En trots wordt er dan op de beurs meegedeeld dat ze het lekker toch wel voor elkaar gekregen hebben.
  Wat je eraan kunt doen?
  Ik weet het niet, maar de schuld, als het misgaat zal wel weer bij een ander gezocht worden.

 • mts_kuijpers

  Ik snap de commotie niet zo goed.
  Melkprijs is niet gedaald maar, de toeslagen zijn er vanaf gehaald. Is toch bij elke fc boer bekend dat er in december geen toeslag meer wordt uitgekeerd/verrekent. Daarnaast is het pijnlijk dat ze nu die 1.25 euro verrekenen over oktober, maar dat geld heb je dus al een keer gehad.

 • Piet, Midden-Europa

  Ja alco1, dat is waar, voor velen is het een sport zoveel mogelijk vreemd kapitaal in het bedrijf te halen. Als het goed gaat hebben zij het zelf uitgevonden. Gaat het verkeerd, krijgt (zoals je schreef @alco1) een ander de SCHULD !!!

 • niet

  klagen, klagen, klagen en nog eens klagen jullie zijn toch ondernemers dan hoort dit erbij toch??? En daarbij hoeveel premies krijgen jullie altijd nog snap niet waar je het lef vandaan haalt om nu al te klagen!!!!! Geen enkele sector die zoveel steun krijgt.

 • alco1

  @Niet. In welke reactie wordt er geklaagd?

 • keine

  Goede tijden, slechte tijden komt bij elke boer voor, trouwens bij ieder ondernemer. En niet heeft gelijk de koe boeren hebben veel subsidie gehad

 • niet

  en nog!!!

 • landboer

  En veel belasting betaald!

 • alco1

  Er is er maar één die echt klaagt en dat is @niet.
  Die klaagt dat een ander zoveel subsidie krijgt!

 • kalkar

  Oei, het woord subsidie is gevallen, een open zenuw. maar goed dat de burgers dit niet weten.

 • Gijs Gans

  bar duur en bar goedkoop duurt nooit lang , niet zeuren nu, er is nog niks aan de hand,

 • koestal

  het ergste komt nog,Nieuw Zeeland achterna voor een kwartje of lager

 • koestal

  Wat doet DOC over december ? ik ben benieuwd !

 • koestal

  In 2009 zat DOC net onder de 20 cent per liter,zal nu wel een kwartje worden

 • jan007

  Erg positief koestal ik hoop dat je gelijk krijgt.

Laad alle reacties (70)

Of registreer je om te kunnen reageren.