Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Jersey-melk beter voor kaas dan Holstein-melk'

Aarhus/Lund - Melk van Jersey-koeien is geschikter voor kaasbereiding dan van andere rassen. Dat hebben onderzoekers uit Denemarken en Zweden vastgesteld aan de hand van een vergelijking van de eigenschappen van de Jersey-melk met die van Deense Holsteiners en het Zweedse roodveeras.

In totaal draaiden 1.200 koeien mee in het onderzoek. Jersey-melk blinkt uit door het grote coalgulatievermogen, een eigenschap die van doorslaggevend belang is voor de kaasproductie. Bij de Deense Holsteiners bleek van 2 procent van de koeien de melk niet te kunnen coaguleren. Bij de Zweedse koeien was dat het geval bij niet minder dan 17 procent.

Volgens de onderzoekers kan met deze resultaten in de fokkerij gericht worden ingezet op de verbetering van de verkazingseigenschappen van de melk zonder dat de overige kwaliteitsparameters negatief worden beïnvloed. Het onderzoek vond plaats onder de vlag van de universiteiten van het Deense Aarhus en het Zweedse Lund.

Eén reactie

  • farmerbn

    Hoe zit het met kruislingen met jerseys?

Of registreer je om te kunnen reageren.