Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Geurts wil fosfaatreferentie melkvee breder overdraagbaar

Den Haag – CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat melkveehouders hun fosfaatreferentie moeten kunnen overdragen bij bedrijfsopvolging of samenvoeging van bedrijven.

Hij heeft hiervoor een amendement ingediend bij het wetsvoorstel 'Verantwoorde groei melkveehouderij' van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Geurts wil hiermee de overdracht van referentie niet beperken tot de eerste graad of erfopvolging, zoals dat nu het geval is. In het huidige wetsvoorstel is fosfaatreferentie bedrijfsgebonden en in principe niet overdraagbaar. Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat de melkveefosfaatreferentie een marktwaarde krijgt. De enige uitzondering op de regel is dat de referentie mag worden overgedragen aan een persoon waarmee bloed- of aanverwantschap in de eerste graad bestaat, dus ouder kind. Ook mag het worden ingebracht in een maatschap met personen uit de eerste graad. Bij elke andere vorm van overdracht van een bedrijf vervalt de bestaande fosfaatreferentie.

Dijksma heeft hiervoor gekozen omdat het volgens haar niet rechtvaardig is als de bedrijfsopvolger vanwege de bedrijfsovername wordt gedwongen om extra maatregelen te nemen om het bestaande bedrijf aan de nieuwe normen te laten voldoen. Geurts wil dat de referentie ook aan andere bedrijfsopvolgers kan worden overgedragen.

De fosfaatreferentie wordt gebaseerd op het fosfaatoverschot dat een bedrijf in 2013 had. Voor dit overschot hoeft een bedrijf geen extra mestafzet of verwerking te realiseren.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Net als het lidmaatschap FC de fysieke fosfaatproduktie strikt postcode gebonden.

  • koestal

    Het is allemaal veel te krampachtig,het moet veel soepeler worden !

Of registreer je om te kunnen reageren.