Rundveehouderij

Nieuws 1125 x bekeken 1 reactie

Europese zuivelexport herstelt licht

Brussel - De Europese zuivelexport is in september iets hersteld van de dip die in augustus optrad als gevolg van het Russische importverbod. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De cijfers maken geen melding van de exportwaarde, maar bekend is dat de zuivelprijzen na het Russische importverbod steeds verder zijn gedaald. Tegen deze lagere prijzen zijn in september hogere volumes melkpoeder en boter geëxporteerd. De kaasexport bleef in een dip.

Het stilvallen van de kaasexport naar Rusland kon echter voor een beperkt deel worden opgevangen door een grotere export naar onder meer Zuid-Korea, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De boterexport, die ook getroffen werd door het Russische embargo, kon deels worden voortgezet door een fors betere verkoop naar Saoedi-Arabië (+140 procent), naar de Verenigde Staten (+125 procent) en naar China. Op jaarbasis bezien stijgt de Europese boterexport tot en met september door al deze ontwikkelingen nog steeds met 24 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de kaasexport een daling van 6 procent laat zien.

Bij de export van melkpoeder waren minder spectaculaire verschuivingen te zien. Europa heeft dit jaar erg veel mageremelkpoeder geëxporteerd en dat beeld blijft in stand. Tot en met september is er 58 procent meer volume de grens over gegaan dan vorig jaar in dezelfde periode. De export van vollemelkpoeder doet het iets kalmer aan, met een plus van 5 procent. De hoeveelheden boter en mageremelkpoeder in private opslag zijn vrij beperkt.

Eén reactie

  • koestal

    We moeten even andere afzetmarkten zoeken ,dat kost tijd,maar vraag blijft er .

Of registreer je om te kunnen reageren.