RundveeNieuws

Dubbel gevoel na aannemen melkveewet

Den Haag – Zowel LTO Nederland als Melkveehoudersvakbond NMV hebben een dubbel gevoel na het aannemen van de melkveewet door de Tweede Kamer.

Positief zijn ze over het feit dat de wet is aangenomen en daarmee de derogatie is veiliggesteld. Tegelijkertijd is er teleurstelling over de voortdurende onzekerheid over wat een melkveehouder moet doen vanaf 1 januari 2015.

Voorzitter Dirk-Jan Schoonman van de NMV is vooral teleurgesteld over het verwerpen van een amendement van de Christenunie met een maximaal fosfaatoverschot per hectare, daarboven zou een bedrijf alleen met extra grond kunnen groeien. Schoonman: “We hebben wel een hoger overschot per hectare in gedachten, en er moet tegelijkertijd de mogelijkheid zijn dat je hectares mee kunt tellen waarvoor je regionale mestafzetovereenkomsten geregeld hebt. Al met al kom je dan aardig in de buurt van maximaal 80 kilo overschot per hectare zoals ons eerste voorstel was.”

Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, is het jammer dat ‘goede amendementen’ niet zijn aangenomen. Romijn noemt het VVD standpunt om geen enkele beperking op te willen werpen ‘niet houdbaar’: “Dat willen ook de meeste van onze leden niet, het risico is bovendien groot dan er dan een andere meerderheid ontstaat die nog strengere eisen wil stellen.” Romijn maakt zich wel zorgen dat meerdere kamerfracties ‘het heel strak willen regelen’ en via de melkveewet ook meteen weidegang en het nationale fosfaatplafond ‘willen regelen’.

Romijn ziet nu drie knoppen waar aan gedraaid wordt: “Het systeem van mestverwerking wordt in ieder geval niet afgesloten. Er komt een maximaal overschot per hectare met daarbij nog de vraag hoe hoog dat wordt. En tenslotte is van groot belang welke grond een bedrijf mee mag tellen,  inclusief de mogelijkheid voor regionale mestafzet.”

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf trok nog voor de stemming gisteren een amendement in van de SGP en PVV voor een maximaal overschot van 80 kilo fosfaat per hectare. Voor hem was duidelijk dat er geen meerderheid voor zou zijn. “Mij lijkt het beste dat die grens alsnog in de aanvullende regels komt en wilde geen belangrijke optie weg laten stemmen”, aldus Dijkgraaf. Als dat geregeld wordt in de aanvullende regels (AMvB) met een regeling voor het meetellen van grond in de omgeving is er volgens Dijkgraaf sprake van een ‘goede uitkomst’.

Beheer
WP Admin