Rundveehouderij

Nieuws 1201 x bekeken 2 reacties

Verbetering mineralenefficiëntie zoeken in bodem

Lochem – Veehouders die hun mineralenefficiëntie willen verbeteren doen er goed aan zich te richten op de benutting van stikstof en fosfaat in de bodem. Dat blijkt uit 212 ingevulde Kringloopwijzers over 2013 van veehouders in de Achterhoek en Liemers in het project 'Vruchtbare Kringloop'.

De mineralenefficiëntie rondom het dier is in het algemeen goed en laat ook niet zoveel spreiding zien. In het deel bodem varieert de efficiëntie echter enorm. De stikstofbenutting van de bodem varieert tussen 40 en 90 procent en die van fosfaat ligt tussen 40 en 120 procent. Deze resultaten gelden als het 'nuljaar'.

Het is duidelijk dat veel winst te behalen is. Daartoe worden de deelnemers aan het project nu bijgeschoold in studiegroepen op het gebied van bodemkwaliteit. Aan de hand van een bodemchecklist beoordelen de deelnemers bodemchemie, organische stof, bodemstructuur, beworteling en bodemleven. Op basis daarvan zijn de eersten al gestart met inzaaien van grasklaver, doorzaaien en bekalken van het land.

In de aankomende bijeenkomsten worden de bemestingsplannen doorgesproken en kijken de deelnemers naar voergebruik. Door deze focus op de bodem is de verwachting dat de benutting van stikstof en fosfaat een stuk beter kan. De resultaten van het jaar 2014 worden afgezet tegen het nuljaar en moeten inzicht geven in welke verbetermaatregelen bijdragen aan een hogere mineralenbenutting.

Laatste reacties

  • Hoevink

    2013 was op droogte gevoelige gronden lastig om een goed resultaat te krijgen voor de kringloop. Ik denk dat de getallen voor 2014 veel dichter bij elkaar liggen.

  • alco1

    En 2015 zal gezien het zeer groeizame weer van dit jaar ook weleens zeer moeilijk kunnen worden. De 'spons' is behoorlijk uitgeknepen en het wordt steeds moeilijker zo niet onmogelijk het laatste eruit te knijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.