Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Rusland halveert lijst Nederlandse zuivelexportbedrijven

Den Haag/Moskou - De Russische landbouwinspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft het aantal Nederlandse zuivelbedrijven dat mag exporteren naar Rusland beperkt van 64 naar 37 stuks. Dit blijkt uit een bekendmaking van de dienst.

De grote Nederlandse kaasproducenten, zoals FrieslandCampina, DOC Kaas , Bel Leerdammers en A-ware mogen blijven leveren, zij het dat een aantal van hun vestigingen nog geblokkeerd blijft. Een aantal andere bedrijven, zoals CZ Rouveen, mag helemaal niet meer exporteren.

De Russische inspectie had al eerder te kennen gegeven dat ze het aantal bedrijven met een Rusland-certificering graag flink wilde beperken. Dat is nu gelukt met de bijna-halvering van de lijst.

Naast deze veranderingen krijgt de zuivelsector ook te maken met een strenger toezicht door controle-instantie COKZ en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het COKZ gaat zuivelbedrijven de laatste jaren steeds meer controleren met de ogen van buitenlandse instanties, aldus een zegsman. In de praktijk betekent dit dat de lat op een aantal punten duidelijk hoger wordt gelegd. Ook wordt het aantal feitelijke steekproeven opgevoerd. Er wordt meer 'achter de documenten' gekeken. Het scherpere toezicht maakt het voor bedrijven bijvoorbeeld ook moeilijker om blokkades van vestigingen met interne leveringen te omzeilen.

Hiermee wordt het spoor van toezicht op controle (door het eigen bedrijf) weer voor een flink deel verlaten. Dat werd spoor werd ingezet tijdens het ministerschap van Cees Veerman, grotendeels vanwege kostenreductie. Ook de NVWA zelf kijkt weer nadrukkelijker mee.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Thnx Greenpies thnx, dit geeft weer een kwaliteitsinjectie aan NL zuivelland en we zijn net gisteren Weltmeister geworden. Tied veur een borrel. Nozdravje.

 • Demeter Griend

  Beetje schuiven met dozen...

 • ceessiew

  Wij krijgen heel veel POOLSE KAAS in Nederland. 45000TON kaas per jaar. De Russen willen die Poolse kaas niet en wij zouden deze Poolse kaas wel moeten Vreten. IK DENK HET NIET .

 • Mozes

  Wat is er mis met Poolse kaas? Als wij die Poolse kaas kunnen kopen voor een kwart minder dan onze kaas kost, beleveren wij de Nederlandse winkels toch met Poolse kaas.
  Vervolgens verkopen wij onze kaas voor een hogere prijs aan Rusland.

 • veldzicht

  Mozes wat ben jij slim !

 • koestal

  streng,strenger,strengst,de eisen worden weer aangescherpt ,dat zullen we ook op de boerderijen merken ,net controle gehad van Quilip ,gelukkig weer goedgekeurd,ze waren al weer een stuk strenger dan een paar jaar geleden

 • koestal

  In Rusland zelf gaat het erg moeilijk met de zuivelproductie,het wordt steeds minder door de ambtenarij en motivatie van het personeel

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.