Rundveehouderij

Nieuws

Aantal dierdagdoseringen vijf dagen verlaagd met vaccinatie

Den Haag – Het aantal dierdagdoseringen bij vleeskalveren kan verlaagd worden door het vaccineren van de kalveren tegen luchtwegaandoeningen.

Uit een proef van het Productschap Vee en Vlees (PVV) op veertig kalverbedrijven in de periode december 2010 tot december 2012 blijkt dat gedurende de gehele mestperiode het aantal dierdagdoseringen met vijf dagen verlaagd kan worden. Tijdens de belangrijkste risicoperiode tussen de 14 en 84 dagen is die daling bijna drie dagen. In de twee jaar durende proef zijn alle opgezette kalveren gedurende twee opeenvolgende rondes gevaccineerd met of eerst de entstof Bovilis Bovipast en in de volgende ronde met een placebo of andersom. Deze vaccinaties werden blind uitgevoerd door een speciaal vaccinatieteam zodat de kalverhouder en zijn dierenarts niet wisten waarmee de dieren werden gevaccineerd.

Verder blijkt uit de proef dat er in de tweede ronde op alle bedrijven minder antibiotica werd toegepast ten opzichte van de eerste ronde. Hieruit valt op te maken dat de kalverhouders los van de vaccinatieproef minder antibiotica zijn gaan gebruiken. Dit komt overeen met het algemene beeld van de vermindering van het antibioticagebruik in de vleeskalverhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.