Foto: Fotobureau Tiernego RundveeFoto

Startklaar veebedrijf voor ruim 200 koeien

In het zuidwesten van Flevoland staat een keurig, up-to-date melkveebedrijf te koop. Met ruime NB-vergunning, maar zonder grond.

Het bouwblok is 1,68 hectare groot. In het midden van het erf bevindt zich een grote ligboxenstal. Tussen het woonhuis (links) en deze ligboxenstal is in 2010 een droge koeienstal gebouwd. Achter de stallen bevinden zich 6 ruime sleufsilo s.

In de gemeente Zeewolde staat een melkveebedrijf zonder grond te koop voor ¬  1.575.000. De eigenaar heeft geen opvolger en verkoopt omdat hij elders in de polder met zijn grond als akkerbouwer verder gaat. Van links naar rechts: droge koeienstal, ligboxenstal, jongveestal/machineberging. - Foto's: Fotobureau Tiernego

Het woonhuis uit 1998 is fraai en ruim (1.000 m³). De woning telt onder meer 6 slaapkamers, 2 badkamers en een kantoor. Voor meer informatie: VSO makelaars & taxateurs, Dronten (Fl.).

Het tweede deel van de stal is de machineberging.

Dit is het jongveegedeelte van de stal. Er is capaciteit voor 60 dieren.

Het bedrijf met de jongveestal/machineberging op de voorgrond. Een nadeel van dit bedrijf is dat er geen grond bij zit en in dit deel van de polder is grond zeer aan de prijs: tot ¬  140.000 per hectare. Dit betekent dat mest jaarlijks grofweg 4.500 kuub bij 200 koeien afgevoerd moet worden. De makelaar laat overigens weten dat voor dit grondloze bedrijf naast landbouw meer opties zijn binnen het bestemmingsplan.

Pal naast de ligboxenstal is in 2010 deze droge koeienstal gebouwd. Zonder tussenwand, zoals hier is te zien. Deze stal bestaat uit een strogedeelte en 22 boxen.

Het melken gebeurt in deze 2x10 zij-aan-zij met rapid exit. Die stamt eveneens uit 1998.

De ligboxenstal is in 1998 gebouwd en telt 168 zwevende boxen. Onder de stal is mestopslag voor 8 maanden mogelijk. In totaal gaat het om 2.800 kuub.

Het erf is keurig bijgehouden en dat geldt ook voor de stallen. Alles is up-to-date. De NB-vergunning is bovendien ruim en voorziet in 195 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Al is dat met jongvee nu qua capaciteit niet haalbaar.

Het bedrijf is mooi vrijgelegen en ligt centraal op ongeveer 3 kilometer afstand van een buitenwijk van Almere: Almere-Hout. Daar zijn alle voorzieningen. Snelwegen A27 en A6 zijn op korte afstand. Natuurgebieden vormen geen beperking.

De stallen zijn nu niet in gebruik, het vee is onlangs weggegaan. Qua inrichting is echter niets veranderd. Het bedrijf is startklaar. Zo zitten er bijvoorbeeld nog gewoon sensoren onder de roostervloer voor de mestrobot.

Beheer
WP Admin