Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Jandlis Meat: passie voor vleesvee staat voorop

Jack Renken en Lisette van Es begonnen in 2013 met vleesvee. In 2017 bouwden ze een welzijnsvriendelijke stal voor 50 koeien en 20 kalveren.

Foto

 • Jack Renken (55) en Lisette van Es (48) houden in Dronten (Fl.) 40 koeien en bijbehorend jongvee van het Belgisch Witblauw- en Verbeterd Roodbontras. Jandlis Meat verkoopt al het rundvlees in de eigen boerderijwinkel aan huis. - Foto's: Koos Groenewold

  Jack Renken (55) en Lisette van Es (48) houden in Dronten (Fl.) 40 koeien en bijbehorend jongvee van het Belgisch Witblauw- en Verbeterd Roodbontras. Jandlis Meat verkoopt al het rundvlees in de eigen boerderijwinkel aan huis. - Foto's: Koos Groenewold

 • Naast het vleesvee worden op het voormalige akkerbouwbedrijf 27.000 vleeskuikens gehouden en telen de ondernemers hypericum.

  Naast het vleesvee worden op het voormalige akkerbouwbedrijf 27.000 vleeskuikens gehouden en telen de ondernemers hypericum.

 • In 2017 is een luxe open frontstal gebouwd voor maximaal 50 koeien en 20 kalveren om de uitdijende kudde de ruimte te geven.

  In 2017 is een luxe open frontstal gebouwd voor maximaal 50 koeien en 20 kalveren om de uitdijende kudde de ruimte te geven.

 • Bij de inrichting van de stal is veel aandacht besteed aan dierenwelzijn.

  Bij de inrichting van de stal is veel aandacht besteed aan dierenwelzijn.

 • Het is een frisse, ruime stal met het vee dik in het stro en een koeborstel in elk hok. De koe Qt op deze foto komt voort uit de eerste zelf uitgevoerde inseminatie.

  Het is een frisse, ruime stal met het vee dik in het stro en een koeborstel in elk hok. De koe Qt op deze foto komt voort uit de eerste zelf uitgevoerde inseminatie.

 • De massage van de koeborstel stimuleert de bloedcirculatie en het natuurlijk gedrag van het vee. Koe Lieke heeft ook ruime bekkenmaten.

  De massage van de koeborstel stimuleert de bloedcirculatie en het natuurlijk gedrag van het vee. Koe Lieke heeft ook ruime bekkenmaten.

 • Lisette is de drijvende kracht achter het vleesvee. Jack houdt zich meer bezig met de vleeskuikentak en de hypericumteelt op het bedrijf.

  Lisette is de drijvende kracht achter het vleesvee. Jack houdt zich meer bezig met de vleeskuikentak en de hypericumteelt op het bedrijf.

 • De passie voor het vee spat er bij Lisette vanaf. De voldoening en het plezier aan de vleesveetak wegen zwaarder dan het rendement ervan.

  De passie voor het vee spat er bij Lisette vanaf. De voldoening en het plezier aan de vleesveetak wegen zwaarder dan het rendement ervan.

 • Dierenarts Elena Groot van Diergezondheidscentrum Boven-Veluwe doet de gezondheids- en drachtigheidsbegeleiding van het vleesvee. Zij komt elke 6 tot 8 weken op het bedrijf.

  Dierenarts Elena Groot van Diergezondheidscentrum Boven-Veluwe doet de gezondheids- en drachtigheidsbegeleiding van het vleesvee. Zij komt elke 6 tot 8 weken op het bedrijf.

 • Vandaag kwam Groot langs voor de zwart-witte koe die verhoging had.

  Vandaag kwam Groot langs voor de zwart-witte koe die verhoging had.

 • Lisette voert het vleesvee ook uitgeselecteerde wortelen van de buurman. Daarnaast bestaat het rantsoen uit kuilgras, bierbostel, babykalverkorrel, basis- en afmestbrok en bietjes.

  Lisette voert het vleesvee ook uitgeselecteerde wortelen van de buurman. Daarnaast bestaat het rantsoen uit kuilgras, bierbostel, babykalverkorrel, basis- en afmestbrok en bietjes.

 • Jandlis Meat koopt al het voer, omdat het bedrijf weinig eigen grond heeft. Tara, de tweede koe van rechts, is ook natuurlijk geboren, uit Bergje.

  Jandlis Meat koopt al het voer, omdat het bedrijf weinig eigen grond heeft. Tara, de tweede koe van rechts, is ook natuurlijk geboren, uit Bergje.

 • Om arbeid te besparen, is een automatische stroverdeler geïnstalleerd. Er wordt 2 keer daags ingestrooid voor een schoon en droog ligbed.

  Om arbeid te besparen, is een automatische stroverdeler geïnstalleerd. Er wordt 2 keer daags ingestrooid voor een schoon en droog ligbed.

 • Afkalf- en attentiekoeien staan in een aanbindstal, dit is een apart gedeelte van de stal. Op die manier kan Lisette deze koeien goed in de gaten houden.

  Afkalf- en attentiekoeien staan in een aanbindstal, dit is een apart gedeelte van de stal. Op die manier kan Lisette deze koeien goed in de gaten houden.

 • Het vee staat van april tot november in wei, die is opgedeeld in 8 blokken voor 2 groepen: oudere koeien met kalveren en pinken. De kalveren blijven 4 tot 5 maanden bij de moeder.

  Het vee staat van april tot november in wei, die is opgedeeld in 8 blokken voor 2 groepen: oudere koeien met kalveren en pinken. De kalveren blijven 4 tot 5 maanden bij de moeder.

 • Vaarskalf Phelena kwam via de natuurlijke weg ter wereld met hulp van dierenarts Elena en is naar haar vernoemd. De moeder is Daphne 5 v Kralo en de vader is de stier Leijenhorst 176.

  Vaarskalf Phelena kwam via de natuurlijke weg ter wereld met hulp van dierenarts Elena en is naar haar vernoemd. De moeder is Daphne 5 v Kralo en de vader is de stier Leijenhorst 176.

 • Daphne 5 v Kralo heeft 3 keer natuurlijk afgekalfd. Haar bekkenmaten zijn 22 x 18 cm met fokwaarden +0,30 en +0,36.

  Daphne 5 v Kralo heeft 3 keer natuurlijk afgekalfd. Haar bekkenmaten zijn 22 x 18 cm met fokwaarden +0,30 en +0,36.

 • Jack en Lisette hebben een vat met rietjes van verschillende KI-organisaties en insemineren sinds 2015 zelf. Ze letten daarbij niet alleen op bekkenmaten, maar ook op karakter en type dier. “We gaan voor natuurlijk afkalven, maar soms is een keizersnede noodzakelijk.”

  Jack en Lisette hebben een vat met rietjes van verschillende KI-organisaties en insemineren sinds 2015 zelf. Ze letten daarbij niet alleen op bekkenmaten, maar ook op karakter en type dier. “We gaan voor natuurlijk afkalven, maar soms is een keizersnede noodzakelijk.”

 • Sinds mei 2018 heeft Jandlis Meat het KDR (Keten Duurzaam Rundvlees)-keurmerk, waarmee het voldoet aan aanvullende eisen voor dierenwelzijn, diergezondheid, duurzaamheid, kwaliteit en herkomst van vee uit Nederland.

  Sinds mei 2018 heeft Jandlis Meat het KDR (Keten Duurzaam Rundvlees)-keurmerk, waarmee het voldoet aan aanvullende eisen voor dierenwelzijn, diergezondheid, duurzaamheid, kwaliteit en herkomst van vee uit Nederland.

 • Herman ter Weele is een zelfslachtende slager in Oene. Samen met zijn medewerkers slacht en verwerkt hij de koeien van Jandlis Meat.

  Herman ter Weele is een zelfslachtende slager in Oene. Samen met zijn medewerkers slacht en verwerkt hij de koeien van Jandlis Meat.

 • Aanblik van de boerderijwinkel. Jack en Lisette laten jaarlijks 8 tot 10 koeien slachten.

  Aanblik van de boerderijwinkel. Jack en Lisette laten jaarlijks 8 tot 10 koeien slachten.

 • In de winkel staan enkele grote diepvrieskisten waarin het diepgevroren en verpakte rundvlees wordt bewaard. Jandlis Meat verkoopt ook een deel van de eigen vleeskuikens aan huis.

  In de winkel staan enkele grote diepvrieskisten waarin het diepgevroren en verpakte rundvlees wordt bewaard. Jandlis Meat verkoopt ook een deel van de eigen vleeskuikens aan huis.

 • Naast vleespakketten verkoopt Jandlis Meat ook losse onderdelen van het runderkarkas. De klanten halen het vlees zelf op en kijken graag naar het vee.

  Naast vleespakketten verkoopt Jandlis Meat ook losse onderdelen van het runderkarkas. De klanten halen het vlees zelf op en kijken graag naar het vee.

 • Lisette legt ook graag aan klanten uit waar de onderdelen van het runderkarkas vandaan komen.

  Lisette legt ook graag aan klanten uit waar de onderdelen van het runderkarkas vandaan komen.

 • Vanwege hygiëne-eisen mogen klanten niet in de vleeskuikenstallen komen. Via een groot beeldscherm in de winkel kunnen ze de vleeskuikens toch zien. De planten in de stal voorzien in de natuurlijke schuilbehoefte van kuikens.

  Vanwege hygiëne-eisen mogen klanten niet in de vleeskuikenstallen komen. Via een groot beeldscherm in de winkel kunnen ze de vleeskuikens toch zien. De planten in de stal voorzien in de natuurlijke schuilbehoefte van kuikens.

 • De broedeieren komen uit in de stal. Dat scheelt transportstress van eendagskuikens, waardoor de kuikens een betere start maken.

  De broedeieren komen uit in de stal. Dat scheelt transportstress van eendagskuikens, waardoor de kuikens een betere start maken.

 • Tijdens de Tulpenroute Flevoland (13 april t/m 5 mei) is Jandlis Meat geopend met op 22 april de Brocante fair. Kijk, proef en beleef!

  Tijdens de Tulpenroute Flevoland (13 april t/m 5 mei) is Jandlis Meat geopend met op 22 april de Brocante fair. Kijk, proef en beleef!

Laatste reacties

 • vaneschemiel@gmail.com

  Ziet er goed uit. De passie straalt ervanaf. Succes.

 • koestal

  Ze zijn er gelukkig mee,wat wil je nog meer.

 • Kletskoe

  Mooi bedrijf. Welzijnsvriendelijk. Alleen de rassen verbazen mij. Beide bekend om veel kans op keizersnede. Dat het erbij hoort. Hopelijk levert fokken op breedtematen zoveel op dat keizersnede uitzondering is/wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.